Община Петрич строи път в местността „Рупите“: РИОСВ сезира прокуратурата, заради данни за извършено престъпление

31

Преди около година, бизнесмените от Петрич Силвия и Валентин Парапунови планираха да строят голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга. Кметът на Петрич Димитър Бръчков тогава заяви, че строителят е минал всички законови процедури и няма пречки да осъществи намеренията си, цитиран от bgonair.bg .
Наша проверка тогава, обаче показа, че там имаше нещо повече от археологически проучвания. Попаднахме на строителна табела, която е красноречива по отношение на това, което се извършвам на мястото. След поредица наши материали и сигнали, строителството бе предотвратено, заради куп пропуски и нарушения.

Сега, община Петрич строи път, който отново може да се окаже, че е в разрез с редица заповеди и закони, касаещи защитената територия. За случая е сезирана Окръжна прокуратура-Благоевград.
Припомняме:
Нарушен ли е законът: Строежът на Парапунов в Рупите не е съгласуван с НИНКН?
Отговор от Мин. на културата: Съгласуването на инвестиционния проект за Рупите с МК и НИНКН е задължително
Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Спирам строителството в м. Рупите до влизане в сила на Общ устройствен план

Година по-късно, получихме сигнал от Венцислав Ненков , от който става ясно, че община Петрич строи нов път в местността, който води към Хераклея Синтика.

31
Ненков сигнализира, ширината на съществуващия път е увеличена с над 50% от това, което е заложено в обществената поръчка възложена от община Петрич. Подобен път липсва и като отразяване в кадастралната карта. По трасето на новоизграждащия се участък, според кадастъра има само земеделски земи, които попадат под ограничителния режим на заповед на МОСВ от 16 март 2010 година, като част от защитена зона от НАТУРА–2000, Закона за билогичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии.

30При по-задълбочено разглеждане се оказва, че има несъответствия между инвестиционните проекти и реалното изпълнение на строителните работи.

РИОСВ-Благоевград е извършила проверка на място, след като са получили сигналът и вече имат становище за строителството в местността Рупите.
Инспекцията е установила, че отпочнатите строителни дейности засягат имоти, които са в границите на две защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР:
-Защитена зона „Рупите“
-Защитена зона „Рупите-Струмешница“

РИОСВ-Благоевград е направила предписания на кмета на община Петрич на 24 октомври 2019 год., както следва:
-да бъдат преустановени всякакви последващи строително-монтажни работи в обособения участък от трасето преминаващо през поземлен имот 49312.17.32 по КККР на с.Рупите.
-да не се извършват каквито и да е строително-монтажни дейности в обхвата на въпросният имот, с цел реализация на заявени от община Петрич инвестиционни предложения.

„При така установените факти, РИОСВ-Благоевград е приела, че са налични данни за евентуално извършено престъпление по чл.278б, ал.1 от НК и е сигнализирала Окръжна прокуратура-Благоевград.“, пише още в отговора директора на РИОСВ Ангел Георгиев.

Ние, ще проследим какво ще установи прокуратурата и кой ще понесе отговорност за случващото се в една местност, която вече за втори път бива застрашена от строителство.

28 29 30 31

Comments

comments