ОбС-Благоевград- послушно гласуващи пръстчета или контролиращ орган и коректив на кмета?

19511412_1877445595838648_8108605656020656883_n

Общински съвет-Благоевград ще проведе своето редовно заседание на 27 октомври 2017 година . В дневния ред са заложени 5 интересни точки, на които ще бъдат разгледани предложенията на общинска админастрация, относно даване на съгласие за обявяване на публичен търг с тайно наддаване за продажба на общински поземлени имоти.

До тук, нищо ново и притеснително. Ако се вгледате, обаче в идентификатора на въпросните имоти, а преди това сте се запознали с решенията на ОбС-Благоевград от месец август, ще забележите, че номерата са същите, тоест имотите също.Само още едно уточнение, някои от имотите, поне тези, които успяхме да проверим се оказаха зелени площи, тоест ще се застроят и последните такива останали в града.

На редовната сесия на ОбС през август, бяха подложение на гласуване същите предложения и не бяха приети от съветниците. Голяма част от парламентаристите тогава се обявиха против, а други се въздържаха и не позволиха решенията да „минат“.

В Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, има един чл.95, ал.3, според който „предложение за решение по което общинският съвет се произнесъл със свое решение не може да се внася за повторно разглеждане от общинския съвет до шест месеца от вземане на решението на съвета, като за новото му разглеждане вносителят мотивира настъпването на нови обстоятелстваза за неговото разглеждане.“.

От този текст ясно се вижда, че на 27 октомври ОбС-Благоевград, в пълно противоречие със собствения си правилник ще разгледа отново предложенията, които е отхвърлил, преди само 2 месеца. По задълбочено четене показва също, че липсват нови мотиви в предложенията, което нарушава втори път Правилника на ОбС-Благоевград.

Познавайки променливото мнение на доста местни парламентаристи, нищо чудно тези, които през август гласуваха „против“ или „въздаржал се“, сега да претърпят вътрешна метаморфоза и да гласуват „ЗА“. Първо няма да им е за първи път и второ, много от тях със сигурност не са прочели даже за какво гласуват. Понякога се получават такива противоречия в гласуването на някой съветник, че се притеснявам да не пострада при вътрешната си борба, която преживява между две сесии време.

Не е важно обаче какво преживяват вътрешно съветниците, а кой позволява периодично да се погазва правилника на ОбС-Благоевград. Защо за пореден път, местният парламент е на път да направи нещо, което е спорно по закон, защото този правилник е съобразен със закон, а не е просто свободна художествена литература?

В услуга на кого работят съветниците? Знаят ли какво гласуват? Забравиха ли, че трябва да защитят интереса на хората? Много са въпросите към тях и ще потърсим отговори, защото ние също гласувахме и те ни дължат обяснение.
Този петък може да възникне още един въпрос към някои, които вероятно ще са си променили мнението от август до сега и трябва да обяснят, кой и как ги мотивира.

Много ми е инетерсно, по съвест ли ще вземат решение или след някакъв стимул, ще защитят ли интереса на хората и правото да останат поне няколко зелени градинки в Благоевград, а не да се превърне всичко в бетонова джунгла.

А, иначе, не се надяваме, че някой ще направи нещо по въпроса и този път ще мине „като по вода“. Не се съмнявам, че юристите от Областна управа и този път няма да забележат грешката, те и друг път не я виждаха. Всъщност, това Областна управа да върне решение на ОбС-Благоевград е като например река Струма да потече наобратно -невъзможно е.
Заприлича всичко на театър, артистите със стари номера, зрителите не си купуват билети и затова си мълчат и тук там някой луд вика, че царят е гол.

Comments

comments