Николай Бошкилов към Министъра на образованието и науката: Назначете проверка от експерти към МОН, които да извършат цялостно разследване на ЦЛТРДБ

Pismo MON

Въпросът свързан с назрелия скандал с Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, днес бе зададен от трибуната на Народното събрание от народния представител от БСП за България – Николай Бошкилов към Министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев.

„Не считате ли за редно да назначите цялостна проверка на Центъра за творческо и личностно развитие, за да се изясни реалната ситуация и да се потуши протестната вълна в града?” – попита депутатът Бошкилов. Той коментира, че този скандал зрее от месеци и че неговото питане към министър Вълчев е провокирано от протестното писмо на учителските синдикати към КНСБ и към КТ ПОДКРЕПА.

Министърът на образованието и науката отговори, че МОН е извършило проверка по подадения сигнал , от който е констатирано, че посочените факти в писмото, не са верни. Той заяви, че при направената проверка са предоставени и проверени книгите за контрол на дейност на директора и заместник директора. Констатирано е, че направените кадрови съкращения, са направени след проверки на директора и заместник директора.

В отговор на министър Вълчев, Бошкилов отговори, че информация за проверката, която е назначил, е получил от местните и регионални медии. Червеният депутат отбеляза, че до него е достигнало и друго писмо от учителските синдикати към КНСБ и към КТ ПОДКРЕПА, което е адресирано именно до министър Вълчев. В писмото те казват, че без да се съмняват в експертизата на РУО Благоевград, възразяват категорично тази същата да бъде извършена от тях.

„Началникът на РУО Благоевград г- н Ивайло Златанов е председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към Общински съвет Благоевград и е общински съветник от листата на кмета Атанас Камбитов. Това поражда съмнения за обективност, тъй като много от случващото се в центъра става под диктовката на Зам. кмета Христина Шопова и с мълчаливата намеса на господин Златанов. Още повече, че част от решенията на Общински съвет Благоевград, касаещи ЦЛТРДБ са станали със съгласието на Началника на РУО в качеството му на общински съветник и председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Община Благоевград.”- зачете пред пленарната зала писмото на синдикатите, Николай Бошкилов.

„В заключение, г- н Министър, бих искал да кажа, че действително обществеността в Благоевград е силно притеснена и скандализирана по отношение на този случай. За съжаление потърпевшите в случая за децата на Благоевград. За да избегнем съмнения, че проверката не е обективна, Ви моля да назначите проверка от експерти на МОН, които да извършат цялостно разследване на ЦЛТРДБ”- бе категоричен благоевградският депутат.

Министърът на образованието и науката господин Красимир Вълчев, уверил народния представител от БСП за България- Николай Бошкилов, че в най- кратък срок, желаната от синдикатите и от него проверка, ще бъде назначена.

Comments

comments