Нефункционираща китайска космическа станция се очаква да падне на Земята през март

howtoseethed

Очаква се китайската космическа станция Tiangong-1 да падне на Земята някъде през март 2018. Китай съобщи, че контролът над лабораторията е бил изгубен преди близо две години – през юни 2016 г. По-късно китайското правителство оповести прогноза, според която „Небесният дворец“ ще се срине в края на 2017 г. Това неточно предположение накара експертите да заключат, че космическата агенция на Китай е загубила всякаква възможност да влияе върху курса на разпадащата се станция и не знае къде точно тя или парчета от нея ще ударят земната повърхност.

Според анализ, направен от Европейската космическа агенция (EКA) през ноември, орбитата на космическия апарат „неизбежно ще се разпадне някъде между януари и март 2018 г., когато това ще доведе до неконтролирано навлизане в земната атмосфера.

Голяма част от космическата станция ще изгори в атмосферата, но експертите на ЕКА смятат, че части от нея могат да оцелеят и да достигнат повърхността на Земята.

Евентуалният удар се очаква между 42 и 43 паралел. „Предвид геометрията на орбитата, вече можем да изключим възможността фрагменти от станцията да паднат на място извън пространството между 43 градуса север и 43 градуса юг“, заяви директорът на отдела за космически отпадъци към Европейската космическа агенция Холгер Краг.

По думите му това включва няколко европейски държави. На тази географска ширина в Европа са Испания, Франция, Италия, Черна гора, Сърбия, Македония и България.

m011718_tiangong-map_72d51fa681f81965d65a4a8c7340c647.fit-560w

Comments

comments