Нарушители на територията на НП „Рила“. Ръководството на парка с официален отговор за нередностите

MPS51 (4)


В края на месец май, получихме сигнал от наш читател, който е забелязал нередности при посещение в Национален парк „Рила“.
„Паркирани автомобили на входа на Карталска поляна и кросови мотори в месността Биволарника (ПУ Благоевград, НП“Рила“) на 20.05.2017г. в нарушение на ЗЗТ и Плана за управление на НП“Рила“. Това не е инцидентно, а периодично нарушение от страна на хората, които смятат явно, че са над закона. „, пише в сигнала до нас.
MPS11 (1)
Оказва се, че има хора, които наистина си позволяват да прекрачват всякакви норми и правила, без да се притесняват. Всичко това се случва на територията на парка, който всички ние сме длъжни да пазим.Национален парк “Рила” e най-големият национален парк в България. Разположен е на 100 км. южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина. В него се опазват: саморегулиращи се екосистеми, които притежават значително биологично разнообразие; съобщества и местообитания на редки и застрашени видове; исторически паметници със световно значение за науката и културата. Оттук извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров.

Въпреки тези факти, хората продължават да застрашават природата там.

Ние подадохме сигнал до администрацията на Парка, които веднага започнаха проверка по случая, на база предоставената от нас информация и снимков материал.

Проверката е приключила и безспорно е доказано, че нарушение има. Администрацията и работещите в Парка, обаче са безсилни да противодействат на всяка недобросъвестна проява от страна на посетителите, въпреки строгите правила и мерки, които са взети. Затова е важно ние сами, да започнем да се съобразяваме и да пазим природата, защото тя е важна. Национален парк „Рила“ е богатство за всички и не бива да превръщаме служителите там в пъдари, които да ходят след нас, за да са сигурни, че няма да нарушим разпоредбите.
Приложено публикуваме и отговора им с молба от нас: Нека бъдем отговорни към природата!
otgovor-000

Comments

comments