Напредъкът в изпълнението на Програмата за развитие на селските райони беше във фокуса на редовната среща на Областен информационен център – Благоевград

DSC00908


Напредъкът в изпълнението на Програмата за развитие на селските райони беше във фокуса на редовната среща на Областен информационен център – Благоевград с местните и регионални медии. Темата ще бъде водеща и в предстоящата информационна обиколка на експертите от ОИЦ във всички общини на областта, която ще се проведе по график, в периода 16 – 25 април.

Малко над 103 млн. лева е одобрената сума на субсидията по Програмата за развитие на селските райони на територията на Благоевградска област от началото на втория програмен период до момента. Средствата са отпуснати на общини, земеделски стопани, селскостопански предприятия и предприятия от хранително-вкусовата промишленост за изпълнението на 361инвестиционни проекта по 7 подмерки на програмата.

Най-много средства до момента са инвестирани по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, където одобрената сума възлиза на над 47 млн. лева. Парите са предоставени на земеделски стопани от всички общини, включително и община Благоевград за закупуване на земеделска техника, нови насаждения, изграждане или модернизация на животновъдни ферми.

Близо 38,5 млн. лева. ще бъдат предоставени на общините в Пиринско за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура. Финсирането по тази подмярка е за ремонт и реконструкция на пътища, улици и тротоари, водоснабдителни системи и съоръжения, изграждане и обновяване на обществени площи, ремонт на детски градини и училища.

Първенец сред 14-те общини в областта по одобрени средства по ПРСР 2014 – 2020 г., е Гоце Делчев, където вече се изпълняват 43 проекта на стойност малко над 16 млн. лева. Изключително активна е и малката община Белица, получила над 11,5 млн. лева европейски средства за изпълнението на 41 проекта.

Акцент в програмата на срещите по общини ще бъде представянето на актуалната към момента възможност за кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. В помощ на кандидатите, експертите на ОИЦ ще дадат практически насоки за подаване на проектните предложения чрез единната електронна информационна система ИСУН 2020. В информационните срещи ще вземат участие и експерти от Националната служба за съвети в земеделието, които ще разяснят предлаганите от тях безплатни консултантски услуги за подпомагане на младите фермери.

Comments

comments