Нанков: Цените на винетките за автомобилите няма да се променят

винетка

Тол системата ще генерира приходи от тежкотоварните, цените на електронните винетки няма да бъдат променяни и ще променим несправедливото отношение – леките автомобили да издържат на почти 70% от пътния сектор в страната. Това каза в регионалният министър Николай Нанков във връзка във въвеждането на на тол система за тежкотоварните автомобили у нас в интервю за Фокус.
Относно това кога се очаква системата да започне да генерира приходи, Нанков заяви, че това трябва да се случи още утре. „Даже е трябвало вече да започне да генерира приходи. Забавянето коства на бюджета на страната по 1.5 млн. лв. загуба на ден, съответно това са средства, които ще се вложат в пътна безопасност, в строежа на нови пътища и рехабилитацията на съществуващи такива“, коментира Нанков.
Той припомни, че ресурсът, който ще се генерира от тол системата ще дойде по линия на тежкотоварния трафик, на база на справедливия модел, на солидарния принцип – този, който амортизира, който разрушава повече пътната инфраструктура, ще заплаща повече на база на изминати километри и на тонаж. „Ще въведем, може би, ограничения в определени дни, както в момента правим. Съответно желаещия да премине с товарен автомобил през републиканския път ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария“, поясни регионалният министър. Николай Нанков посочи, че интересът на регионалното министерство, а и като цяло на правителството е именно сигурността, безопасността и модернизирането на пътната инфраструктура.

Comments

comments