Най-малко 155 загинаха при атака срещу джамия в Египет

item_egipet

Най-малко 85 души загинаха при атака срещу джамия в египетския северен регион Синай, пише местното издание Ahram. Броят на ранените засега е 80.
Нападението е било насочено срещу джамията „Ал Рауда” в град Бир ал-Абед в западната част на провинция Ариш.
Нападателите обкръжили джамията с четири джипа по време на петъчната обедна молитва. Те взривили бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по хората.
Във всички болници в провинцията е обявено извънредно положение. Подразделения на армията и полицията претърсват местността. Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай, пише БТА. Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и обяви извънредно положение в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.
Засега нито една от действащите в Египет екстремистки групи не е поела отговорност за атентата. Египетските сили за сигурност се борят с бунт на групировката „Ислямска държава“ в Северен Синай. След засилването на боевете през последните три години екстремистите убиха стотици полицаи и войници. Обикновено те нападат служители на силите за сигурност, но се опитаха да разширят обхвата си и извън полуострова с нападения срещу църкви на египетските християни копти.
От президентството обявиха национален тридневен траур.

Comments

comments