Над 160 души загинаха при земетресение в Иран и Ирак

item_zemetresenie

Най-малко 164 души са загинали, а над 1650 са ранени в Иран и Ирак при мощно земетресение на границата на двете държави, пише Guardian, като се позовава на местни медии.

Американската агенция за геологически проучвания съобщи, че земетресението е с магнитуд 7.3, докато иракската метеорологична служба го е оценила на 6.5 по Рихтер. Епицентърът на труса е в град Пендживин в провинция Сулаймания в района на Кюрдистан, близо до главния граничен пункт с Иран. Земетресението е засечено на 23.2 км под повърхността, което не е голяма дълбочина поради това щетите са по-големи.

Почти 100 от жертвите са в Сарпол-д Захаб, на около 15 километра от границата. Основната болница в града също е повредена сериозно и изпитва сериозни трудности да лекува стотиците ранени, съобщава иранската държавна телевизия.

Електричеството в няколко ирански и иракски града е било прекъснато, а страховете от вторични трусове изпратиха хиляди хора от двете страни навън по улиците и парковете в студено време.

Иранският сеизмологичен център регистрира около 50 вторични труса и от там обявиха, че се очакват още. Ръководителят на иранския Червен полумесец заяви, че повече от 70 000 души са се нуждаели от спешен подслон.

Спасителни екипи са били изпратени в град Каср-е-Ширин в иранската провинция Керманшах, който според местни медии е понесъл значителни щети, но работата им е затруднена заради спирания на тока.

Comments

comments