Мъск: Ракетата за Марс ще започне да прави кратки полети през 2019 г.

item_itemelunmusk

Илон Мъск за пореден път предизвиква себе си, като си поставя амбициозна цел за постигане. По време на SXSW фестивала в неделя той обяви, че ракетата, предназначена да стигне до Марс, ще полети в открито пространство още през следващата 2019 г.

От думите му стана ясно, че в момента SpaceX работи по изграждането на първия междупланетарен кораб. „Вероятно ще можем да направим кратки полети нагоре и надолу още през първата половина на идната година“, казва той, цитиран от CNN.

През 2017 г. Мъск коментира, че въпросната ракета, наречена Big Falcon Rocket (BFR), ще може да се използва и за околземни полети за транспортирането на хора от една точка до друга. Така например разстоянието от Ню Йорк до Шанхай ще отнема едва около 30 минути.

Надеждата на визионера е BFR да се приземи на Марс през 2022 г., като по план първите мисии ще извършват доставки на товар между двете планети. Иначе идеята е един ден ракетата да превози и хора до Червената планета, като целта е да бъде създадена самоподдържаща се колония.

Изпращането на хора на Марс е в основата на визията на Мъск за SpaceX като цяло. Това му донесе и прозвището „Бог-Император на Марс“. Той обаче отрича твърдението ,че иска да управлява планетата. Вчера предприемачът дори очерта идеята си за налагането на пряка демокрация там, в рамките на която хората да могат директно да гласуват по всеки въпрос, вместо да има представителен парламент.

Според Мъск такава система вероятно ще изисква мнозинство от поне 60%, за да се наложи закон. Отмяната на такъв пък ще става чрез поне 40% гласове „за“. „Трябва да е по-лесно да се отървете от едно правило, отколкото да го въведете“, смята той и обяснява, че законодателните текстове трябва да са лесни за разбиране. Според Мъск наличието на твърде много регламенти може да се окаже вредно и да спре общественото развитие.

Във връзка с икономиката, той смята, че колонизацията на Марс е „голяма предприемаческа възможност“, тъй като планетата е пуста и на практика ще има нужда от всичко, включително от развлекателни неща като пицарии и барове.

Comments

comments