Мъж застава пред съда заради присвоени пари от храм „Св. Иван Рилски“ в с. Лисия

съдебна

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ст. Ников за извършено от него престъпление по чл. чл. 206, ал. 6, т. 1, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Ников (на 34 години) е осъждан няколко пъти. През различни периоди от м. октомври 2013 г. до м. февруари 2017 г. изпълнявал длъжността „кметски наместник“ в селата Българчево, Бучино и Лисия, община Благоевград.

През м. май 2016 г. пострадалият Н. Д. заделил парична сума в размер на 1000 лева, с която като православен християнин искал да помогне за ремонтните дейности на храм „Свети Иван Рилски“ в с. Лисия и за закупуване на икона за него. Това свое желание той споделил със свещеника, обслужващ църквата, зачислена към Неврокопската митрополия. На състояла се в с. Покровник среща, на която присъствал и обвиняемия, дарителят предал на Ников въпросната сума. Тя не била записана в летописната книга на храма, тъй като била предадена на ръка. Освен това свещеникът не поискал разрешение от Епархийския съвет за планираните дейности, тъй като те не представлявали основен ремонт или реставрация, а освежаване (белосване) на храма.

Обвиняемият Ников приел сумата от 1000 лева, съгласно договорката с Н.Д., като поел задължението да боядиса и да закупи икона в срок до 19 октомври 2016 г., когато е църковния празник на храм „Свети Иван Рилски“.

Той купил няколко баки с бяла латексова боя, кутии кафява блажна боя, четки и валяци, на обща стойност около 120 лева, и ги транспортирал до църквата. На следващия ден, на пазара в гр. Благоевград, Ников наел две лица от ромски произход, които се съгласили за сумата от по 50 лева за всеки да извършат боядисването.

За два дни били боядисани вътрешната част и предверието на църквата, с изключение на купола, тъй като за високите части трябвало да се монтира строително скеле. Самият Ников боядисал дървената ограда и вратите с блажна боя. Направените от него разходи към онзи момент били в размер на 300 лева.

Освежаването на храма не било завършено преди храмовия празник и по същество било извършено само частично боядисване на входната и вътрешната част. Икона също не била закупена.

Пострадалият Н.Д. многократно провеждал разговори с обвиняемия за връщане на сумата, но Ников отказвал да го стори и продължавал да бездейства. Присвоената сума в размер на 700 лева била възстановена на собственика й година по-късно – до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Предстои насрочване на делото от съда.

Comments

comments