Мрежата за свободно слово в защита на Вероника Димитрова

МВР се е сезирало заради телефонните заплахи над журналиста на Нова ТВ Вероника Димитрова. Случаят е докладван и на прокуратурата, увери главният секретар и обеща всички законови действия да бъдат предприети.

По думите на Георги Костов, Христо Младенов, който предупреди Вероника да не стъпва в ромски махали, и в момента е обект на полицейски проверки.

Мрежата за свободно слово се присъединява към кампанията в защита на журналистката Вероника Димитрова – #ПодкрепиВероника.

Оттам настояват политическите партии да престанат да влизат в отношенията с организирани групи хора или парапартийни организации, с доказани практики за препитание, отвъд закона. Те искат също всички споменати в разследванията на Вероника Димитрова партии да изразят отношението си към казаното от лидера на партия „Солидарност“ и към заплахите срещу журналисти.

„Настояваме още незабавно да оттеглят подписите си от споразумения, сключени със т.нар. партия „Солидарност“ и ако законността в България за тях е ценност да се разграничат от действията на лидера на партията. МВР и Прокуратурата незабавно да започнат разследване на „Солидарност“ и т. нар. „партийни лидери“, произнасящи присъди. На базата на предишни разследвания Прокуратурата да предприеме нужните действия за информиране на РИК и ЦИК за лица, извършили неправомерни действия, които са в изборните листи“, са казва още в писмото.

Ще информираме и консултираме с международни европейски организации на журналисти за практиките, допуснати в България и ще потърсим съдействие от тях, както и от европейски институции, поясняват от Мрежата за свободно слово.

Comments

comments