Московски разпореди спешна проверка на БДЖ

бдж

Спешни проверки ще направи Министерство на транспорта на целия холдинг „Холдинг БДЖ“ ЕАД, включително разделенията „БДЖ-Пътнически транспорта Ивайло Московски превози“ ЕООД и „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД. Одитът е разпореден от министъра на транспорта Ивайло Московски във връзка с появилите се материали в медиите.

Проверката включва реда на отчитане на извънредния труд, както и проверка на осъществявания контрол на работното време на служителите в “Холдинг БДЖ” ЕАД, “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и “БДЖ-Товарни превози” ЕООД. Тя ще се извърши от Звеното за вътрешен одит към ресорното ведомство.

Причината за разпоредената проверка е разследване на Марин Николов по НоваТВ, от което стана ясно, че машинистите от държавните железници масово надвишават допустимия извънреден труд. Машинистът има право да кара влака с най-много 150 извънредни часа годишно. Според тази справка от БДЖ – „Товарни превози” за 2017 г. софийските машинисти са положили общо над 37 300 извънредни часа. Подобна е статистиката и в Бургаско. Претоварването е опасно на релсите, твърдят специалисти.

Според БДЖ проблемът е в изтичането на кадрите им към частните жп фирми.

В същото време има хора, които се водят на работа в БДЖ, получават заплата, а не ходят на работа. Това са футболистите от отбора на компанията „Локомотив-БДЖ“. Те се водят на т.нар. „кухи постове“, за да играят футбол. Според директора на „БДЖ-Товарни превози“ инж. Любомир Илиев това не е възможно и не знае за случай, в който някой не идва на работа.

Comments

comments