Международно проучване: Майките реагират еднакво при плача на бебето си

kid-crying-mum-1024x683-1024x585

Бебешкият плач активира определени части на мозъка на майката, които са свързани с движенията и говора. Това показва проучване, което потвърждава заложеното биологично поведение на майките. Изследването е проведено в 11 страни и резултатите от него са публикувани в списание PNAS.

Според тях бебешкият плач задейства майчиния инстинкт винаги по един и същи начин. Чувайки плача, майката има едно и също поведение – да вземе детето си в ръце и да му говори, за да го успокои. Учените са изследвали поведението на майки с първото им дете, както и многодетни майки. Оказва се, че във всички страни, където изследването е направено, и независимо дали майката има едно или повече деца, плачът на бебето, задейства винаги район от мозъка, който е свързан с намерението да стане и да говори, както и фронтални зони на мозъка, свързани с говора и артикулирането. „Тези резултати дават основание да се мисли, че реакцията на майки на плача на техните бебета, са „програмирани“ в мозъка и са едни и същи за всички култури.

При мъжете нещата не стоят така. Техният мозък отговаря различно на сигнала бебешки плач. През нощта например мъжете изглежда чуват по-малко, че бебето се е събудило и плаче или не обръщат чак толкова внимание на това. Те не са склонни колкото жените да станат и да отидат при него, за да го успокоят. Макар и последните години да има промени в социалния модел на отглеждане на децата, в крайна сметка майките са тези, които по-често поемат грижата за повечето домашна работа и най-вече с отглеждането на техните новородени. /АФП

Comments

comments