Медици от общинските болници излязоха на протест

протест

Лекари и медицински сестри от болнични заведения в Югозапада се присъединиха към националния протест под надслов „Спрете да унищожавате общинското здравеопазване в България“.

Служителите на болници от цялата страна прекратиха своята работа между 12 и 13 часа с искане за финансово подпомагане на лечебните заведения. Ефективната стачка е заради тежкото състояние на сектора и опасността от закриване на общински болници, намиращи се далеч от София и големите областни центрове, които осигуряват достъпно здравеопазване за над 2 млн. души. Голяма част от болниците, които протестират, са във фалит. Те имат дългове за 24 млн. лв.

Общинските болници настояват да получат от републиканския бюджет целева субсидия от 30 млн. лева за оздравяване, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години.

Медици от Югозапада коментираха, че е в тяхна полза да подкрепят протеста, заради ограничените средства, с които разполагат общинските лечебни заведения.

Лекари и сестри от Разлог се събраха пред сградата на болницата, със закачени лентички на престилките си, в подкрепа на протестиращите.

Днешните протести са подкрепени от Българския лекарски съюз и пациентски организации.

Comments

comments