Меглена Кунева с нов пост в Брюксел

kuneva

Бившият вицепремиер и партиен лидер в оставка Меглена Кунева се е сдобила с нов пост в Брюксел. Това се разбира от Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г., съобщава БГНЕС.

Информация от партията на Кунева – “Движение България на гражданите” за новия пост на лидера й, обаче, досега не е съобщавана.

Кунева е предложена от Европейската комисия за член на Комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Заедно с нея, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер е номинирал и португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино.

През есента на 2014 г. бяха приети нови правила относно статута на европейските политически партии и свързаните с тях политически фондации. С това се целеше повишаване на прозрачността при финансирането им и спазване на ценностите, на които се основава Европейският съюз. Контролът върху дейността на европейските партии и свързаните с тях фондации се осъществява от шест-членен орган, като ЕК и Европейският парламент определят по двама представители.

Назначението е обвързано с подписването от всяко определено за член лице на декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, става ясно от решение на Европейската комисия от 26 юли 2017 г.

Comments

comments