„Машини“ за гласуване или общински съветници имаме?

 

Общински съвет-Благоевграде проведе своето редовно заседание на 27 октомври 2017 година . В дневния ред бяха заложени 5 интересни точки,  относно даване на съгласие за обявяване на публичен търг с тайно наддаване за продажба на общински поземлени имоти. Писахме за тях преди няколко дни и много хора се почустваха не основателно обидени.

Колко не основателно ги обидихме всъщност?  Както пререкохме, предложенията, които не се приеха през август, днес „минаха“ без проблеми.

Имаше само една реална заплаха за това да бъдат отхвърлени в лицето на адв. Илко Стоянов, който също напомни за  Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, и чл.95, ал.3, според който „предложение за решение по което общинският съвет се произнесъл със свое решение не може да се внася за повторно разглеждане от общинския съвет до шест месеца от вземане на решението на съвета, като за новото му разглеждане вносителят мотивира настъпването на нови обстоятелстваза за неговото разглеждане.“, като поиска отпадане на точките.

Предложението му,  обаче не се прие, тъй като някои съветници, както предположихме по-рано бяха променили мнението си.

В защитната теза на въпросните точки, председателят Радослав Тасков обясни, че според указания на ВАП, всички правилници на общинските съвети в България, трябва да се променят и да се приведат към Нормативната уредба. Той пропусна обаче факта, че  указанията на главния прокурор за привеждане на Правилниците и наредбите, решенията на общинските съвети,  в съответствие с Нормативната уредба, е от преди  2 години през  които ОбС-Благоевград си е работил по установения правилник.  Важен пропуск бе също, че този текст, касаещ повторното разглеждане на предложения е действащ към момента и няма значение една бъдеща промяна. Нещо повече, указанията за промяна, засягат незаконосъбразни текстове в правилниците, цитираният по-горе обаче не е такъв, или може да се окаже, че е и до момента общински съвет е работил с незаконосъобразно.

Забрави се също, че именно на база този текст, не са допускани множество решения, които касаят случаи на граждани, и тогава, и кметът, и председателят са се позовавали на този текст. Към днешна дата   този текст явно  не ги устройва, но е интересно дали прокуратурата няма да се самосезира за неспазване на съществуващ и утвърден правилник.

До тук обаче с оправданията на незаконосъобразните решения, тях ги има и ги е имало, а може би и ще ги има.

Да се върнем на послушните съветници, които гласуват явно по зададена команда и забравят, че е хубаво да имат и собствено мнение. Такива със сигурност имаше и именно с тяхна помощ гласуването премина „гладко“ и без главоболия за предлагащите.

Вече ми се струва, че вътрешната борба, за която говорих преди дни, всъщност я няма, те така са си свикнали да слушат, че вече им е все едно.

Промяна във волята имаше при  доста съветници, но ние се спряхме само на няколко, които да попитаме как са си променили мнението за два месеца. Славка Гелишева от “ Заедно за Благоевград- ЕНП и КБ“ ,  сподели, че не би могла да отговори на този въпрос и трябва да се обърнем към Радослав Тасков, което създава съмнение, че председателя задава посоката на хората от своята партия и съответно, неговите съветници нямат идея как и защогласуват така.

Георги Корчев от „Движение 21“, също имаше теза за промяната и тя е, че мисли за бизнеса, каквото и да има предвид с това. Неговата колежка Албина Анева също подкрепи точките въпреки, че само преди ден имаше забележки към тях в интервю, дадено за местна медия, а нас увери,че не подкрепя предложенията.

Съветници на ГЕРБ, които през август също „бойкотираха“ предложенията, днес се „поправиха“. Давид Петров обясни своята гледна точка пред нашата камера, като заяви, че не се притеснява от презастрояване, тъй като има определени изисквания за това.

 

Изводите са ясни и всеки сам ще прецени за себе си.  Ние своите ги направихме и те са, че в ОбС-Благоевград  има едно стабилно мнозинство, което може да решава съдбата на града, а останалите са просто пълнеж, ей така за разнообразие, защото и да искат да направят нещо- няма как, доста по-малко са.

Мнозинството се формира от ГЕРБ, “ Заедно за Благоевград- ЕНП и КБ“, Георги Васев, Рашко Динков, Румен Калайджиев, Димитър Урдев, Васил Миладинов. Албина Анева, Георги Корчев Георги Васев и Христо Ковачки, които обикновено са единодушни в гласуванията. Допускам, че може просто да цари единомислие и те да вярват в избора си винаги, въпреки че познавайки характера и поведението на единици от тях, силно се съмнявам. Който и да ги „обединява“ обаче, със сигурност е стратег и се справя добре с воденето на много хора в една посока, той е обединител и силно ми напомня Луи XIV- Кралят слънце.

 

Не съм забравила и ролята на Областна управа в такива ситуации, но е излишно да питам дали ще върнат въпросните решения, както казах и онзи ден- река Струма няма да потече на обратно.

 

Comments

comments