Мариана Коцева официално стана първата жена, ръководеща Евростат

item_marianakotzeva

Мариана Коцева е назначена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за генерален директор на европейската статистическа служба Евростат. От 1 януари 2017 г. бе изпълняващ длъжността генерален директор, а сега е назначена официално.

Коцева не само първата българка, заставащ начело на генерална дирекция в Европейската комисия, но и въобще първата жена, която някога е управлявала Евростат. Статистическата служба е създадена през 1952 г. и до 2017 г. е имала 11 генерални директори, всички мъже.

Мариана Коцева се присъединява към Евростат като специален съветник през 2012 г., а през 2014 г. зам.-генерален директор.

Преди да се присъедини към Европейската комисия Коцева ръководеше Националния статистически институт (НСИ) на България. Освен това, тя е заемала редица консултантски позиции на високо ниво в българските и чуждестранни администрации и ръководи международни проекти за ООН и Световната банка.

Коцева има магистърска степен по икономика и докторска степен по статистика и иконометрия. Тя е доцент по статистика в Университета за национално и световно стопанство в София.

Comments

comments