Лондон представи законопроекта за Brexit

item_ukeubrexit

Министърът по Brexit на Великобритания Дейвид Дейвис представи законопроекта, който ще пренесе европейското право в британското, съобщава BBC. Дейвис призова депутатите в Лондон трябва „да работят заедно” по Brexit.
Документът, познат като законопроект за оттегляне, ще осигури, че във Великобритания действат същите правила след Brexit. Британският парламент обаче ще има право да променя въпросните правила.
Дейвис коментира, че ще „работи с всеки”, за да направи законопроекта успешен, но се сблъсква с опозиция. Тим Фарън, лидерът на партия Либерални демократи заяви пред правителството: „Това ще бъде ад”. Представител на Лейбъристката партия също даде да се разбере, че неговата партия няма да подкрепи законопроекта в настоящия му вид.
Лейбъристите настояват за отстъпки в шест области, включително добавянето на Европейската харта за правата на човека в британското право. От партията също искат гаранции, че правата на работниците в Обединеното кралство не изостават от тези в Европейския съюз.
Припомняме, че именно правата на гражданите в момента са причина за разкол между Лондон и Брюксел. След като британският премиер Тереза Мей предложи европейските граждани, пристигнали във Великобритания преди Brexit, да имат право да получат постоянно гражданство след пет години престой, от Европейския парламент възразиха срещу факта, че тези, пристигнали след Brexit, ще бъдат третирани по друг начин. Това, според ЕП, създава две отделни класи европейски граждани във Великобритания. По-късно Мишел Барние, основният преговарящ по Brexit от името на ЕС, заяви, че освен за гражданските права ЕС и Великобритания засега нямат съгласие за финансовите задължения на Лондон към Брюксел и по въпроса за границата с Ирландия. За преминаване към втората част от преговорите за Brexit обаче е нужно единодушие между Лондон и Брюксел по всички въпроси.

Comments

comments