Лозан Панов за Окръжен съд-Благоевград: Каквито и проблеми да има – най-добрият начин за разрешаването им е, чрез диалог

0000000-лозан

 

Днес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов посети  Окръжен съд-Благоевград, провокиран от противоборствата, от които е разкъсван съдът през последните месеци.

 

ГОВОРИ ЛОЗАН ПАНОВ 

След срещата с благоевградските магистрати, Лозан Панов заяви пред наш репортер, че е разговарял с  тях,  защото винаги е добре да се разговаря с колеги. „Каквито и проблеми да има – най-добрият начин за разрешаването им е, чрез диалог.“, каза още той.

„Има решение от съдийската колегия. Във вторник може би ще има решение, относно свободните места в окръжните съдилища. Във всяка една общност е нормално да има напрежение. Най-важното е да бъдат чути всички мнения, всеки да изложи своите аргументи, да се потърсят компромисите и в крайна сметка да се пази авторитета на съдебната институция. За първи път виждам голяма част от колегите, сториха ми се градивни и заинтересовани от това да се запази достойнството на Окръжен съд – Благоевград, което всъщност беше и целта на моето идване тук.“, категоричен бе Панов.

Той бе лаконичен по повод провокативните публикации, че се меси в работата на Окръжен съд-Благоевград и допълни, че посещенията в съдилищата, разговорите с колегите е нещо нормално за дейността на всеки един Председател.

Още преди посещението му в Благоевград, редица медии се опитаха да внушат, че Панов неправомерно ще се намеси в работата на съда в Благоевград.  Това определяме като груби опити да се манипулира общественото мнение, защото  е публично достояние, че в благоевградския съд  има проблеми, които от години са неразрешени.

Съмнения, сигнали и множество проверки белязват последните години работата на част от съдиите, които работят и в Окръжен, и в Районен съд-Благоевград.

 

ПИСМАТА

Припомняме, че  в две писма на осем наказателни съдии от Благоевград до Съдийската колегия по повод доклад от проверка, извършена от Софийския апелативен съд, настояваха ВСС и етичната комисия към СК да предприемат действия съобразно правомощията си и да проверят действията на съдия Бельова.

„Председателят на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова преднамерено наказва цялото наказателно отделение на съда чрез еднолично и необосновано възлагане на дежурствата през почивните и празничните дни единствено и немотивирано само на магистратите от него. Променянето на реда на дежурствата идва в момент, в който съставът на НО в ОС-Благоевград е редуциран и след като съдиите от това отделение сезираха Висшия съдебен съвет по повод нуждата от заемане на свободен щат в НО. Приемаме това за пряко накърняване на нашите права и грубо нарушение на редица етични правила и норми.“, написаха в писмото си.

 

ОТ ВСС С РАЗБИРАНЕ 

Само преди няколко дни ресорната колегия на ВСС прие доклада на съдии от Апелативен съд – София, които извършиха проверка на съда в Благоевград, по повод обвиненията срещу административния ръководител на ОС Катя Бельова. Инспекцията заяви, че не е констатирала недостатъци в работата на председателя на Окръжния съд.

НИЩО НЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС

Дали след посещението на Лозан Панов обстановката в храма на Темида ще се успокои, предстои да разберем. Това, което е ясно със сигурност обаче е, че от години съдът е разкъсван от различни проблеми, като съдия Бельова почти винаги е част от тях.

През 2016 година Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) преизбра за втори мандат председателя на Окръжния съд в Благоевград, въпреки че по време на изслушването днес съдия Катя Бельова не успя да отговори убедително на нито един от поставените й въпроси. Съмненията в случайното разпределение на търговско дело, нарушенията при назначаването на съдебни служители, установени от одит в съда, решението й да повери случайния подбор на дела в Гражданското и Търговското отделение на редовия съдия Петър Узунов (брат на Димитър Узунов), необоснованото двугодишно забавяне на становището й към атестационния формуляр на бившия председател на Районния съд в града съдия Екатерина Николова бяха само част от темите за спорното управление на съдия Бельова, повдигнати от членовете на ВСС, които обаче не получиха логично и мотивирано обяснение. 

След избора, в който Бельова спечели с 8 гласа „за“ и 6 „против“, и близо 3-часовата дискусия тогава  Калин Калпакчиев коментира, че решението за втория мандат на председателя на окръжния съд в града е взето предварително – на среща  на петия етаж на сградата на ВСС. „Очевидно всичко, което се изговори тук явно няма значение. Факти, Господи, факти!“, каза Калпакчиев и напомни на колегите си, че мандатът им ще изтече и те ще трябва да се върнат при колегите си и да обяснят решенията си. „Не мога да кажа на черното – бяло. Аз се срамувам от такива решения!“, категоричен бе той.

По време на излушването тогава бе повдигнат въпросът за търговското дело, което през 2012 г. е било осемкратно разпределено от съдия Бельова, докато не се падне на нея. Председателката на съда твърдеше, че причината за многократното разпределение е била демонстрация пред неправителствената организация „Център на НПО-Разград”, а в последствие констатиран проблем в софтуера, който наложил публичното разпределение, е бил отстранен. В официално становище до ВСС обаче председателят на организацията Георги Милков, както и бившият председател на РС – Благоевград (съд, който също е партньор по проекта на неправителствената организация) Екатерина Николова твърдят, че такава демонстрация не е провеждана.

Ден преди избора пък в сайта на ВСС бе публикувано становище от адвокат Елиана Станева (председател на РИК – Благоевград от квотата на ГЕРБ в евроизборите през 2014 г.), която твърди, че е присъствала на демонстрацията.Тогава Калпакчиев се поинтересува защо, след като делото е минало през разпределение за демонстрация в крайна сметка не е разпределено на първия съдия, на когото се е паднало. Освен това членът на съдийската колегия попита тогава при положение, че софтуерът има специален модул „Демонстрация” защо той не е бил използван. Конкретен отговор от страна на съдия Бельова не последва. „След демонстрацията съм взела делото при мен. Счела съм, че трябва да поема отговорността, защото делото е превъртяно няколко пъти”, посочи през 2016 год. тя.

 

 

 

 

 

Comments

comments