Лични лекари ще протестират пред НДК

lekar-620x264

Лични лекари от София днес се канят да протестират пред сградата на НДК, докато междувременно вътре здравните министри от страните членки на Европейския съюз (ЕС) ще са на неформална работна среща.

Недоволството на общопрактикуващите лекари е свързано с административните им задължения, които по техни думи се отразяват негативно върху обслужването на пациентите. Те настояват за законодателни промени на отчетите за описните касови бележки, като искането им е освободените от потребителска такса да заплащат пълния размер, а впоследствие сумите да им бъдат реимбурсирани.

Личните лекари искат също да отпадне и 24-часовото им разположение, което също пречи на качественото обслужване на пациентите. Разбира се, не е подмината и темата за ниското заплащане, включително за апаратура и обученията на лекарите.

На фона на техните искания здравните министри от ЕС ще обсъждат здравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата.

Статистиката сочи, че 15-25% от децата са с наднормено тегло, което отключва други заболявания и усложнения, коментира главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

„Това, което се опитваме да направим, е да ги приучим към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, защото тези навици остават за цял живот. Основни фактори в този процес са семейната среда, достъпът до здравословна храна, липсата на агресивна реклама и по-висока двигателна активност“, обясни той.

Comments

comments