Летящо електрическо такси взима Лондон-Париж за час

Lilium

Стартъп от Германия си подсигури финансиране от 90 млн. долара, за да създаде изцяло електрическо летящо такси. Макар и все още в процес на разработка, петместният мини-самолет на Lilium може да бъде готов да полети още през 2019 г., а според изявление на компанията – таксито ще взима разстоянието от Лондон до Париж само за час.

Освен за разработка на петместния самолет Lilium Jet, 90-те млн. долара ще бъдат използвани и за увеличаване на екипа на фирмата с най-малко 70 души. Lilium Jet ще може да лети във въздуха около един час с едно зареждане и да пътува със скорост над 290 километра в час. С това темпо самолетът може да прелети от Лондон до Париж за един час, пише GreenTech.bg, цитиран от technews.bg.

„Това е следващият етап от нашата бърза еволюция от идеята до производството на самолета, който ще революционизира начина, по който пътуваме в и около градовете по света”, коментира изпълнителният директор и съосновател на Lilium Даниел Вийглен.

Интегрираните в летящото такси технологии ще позволят на пътниците да си поръчват мини-самолета до най-близката площадка за кацане. Първоначално, иновативното возило няма да е напълно безпилотно, най-вече заради притесненията на пътниците – то ще си има пилот на борда. В бъдеще обаче е възможно подобна услуга да се предлага от изцяло автономни летящи таксита.

*снимка: technews.bg

Comments

comments