Курбан за здраве в Добринище: Жители и гости на града се събраха в манастира „Св. Панталеймон“

vvcc

И тази година жители и гости на град Добринище се събраха на манастира „Свети Панталеймон“, за да отбележат последния църковен празник от месец юли. С курбан те почетоха паметта на светеца – великомъченик Панталеймон, чието име почита и Православната църква на днешния ден.

Ежегодно десетки жители на Добринище се изкачват до святото място, където е построен манастира, за да спазят традицията и да раздадат курбан по между си. Със силна вяра и мисъл за по-добър живот, жители и гости на града вземат курбан за себе си и семействата си – за здраве и благоденствие.

azzzz

За Св. Пантелеймон се знае, че е живял в Никомидия през III век. Син на сенатора Евстрогий. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Интересна е историята на това манастирче. На основата на съновидение Димитър Николов Вишов (Клечеров) направил разкопки на съответното място през 1908 г., където намерил свещоливник, железен кръст, разложен вече от продължителната влага, и икона на Света Богородица в корена на голямо борово дърво. От намерените църковни атрибути може да се предположи, че още преди даване на свобода на християнското учение тук, на това място, е имало черква (манастир), който е бил убежище на християнско население.Кога е разрушено и затрито някогашното манастирче – дали по време на помохамеданчването или по-рано – трудно е да се отговори на този въпрос.Свещеник Благой Докузов и Димитър Клечеров заминават за Света Гора да просят пожертвувания за възстановяване на храма. Монах Варнава им подарил свещници – два големи и един малък и богослужебни книги.
При завръщането си през 1910г., те минават руския светогорски манастир “Св. вмчк Пантелемон” наричан още “Ружка Кемица”. Там по това време няколко монаси изографисвали една икона – копие на прочутата Атонска светиня “Богородица – Достойно ест”. Предстояло чрез молитва и жребий да определят къде да бъде изпратена готовата икона. Понеже обидимците като искали помощ за църквата казали, че имат неразкрито още манастирче “Свети Панталеймон” в манастира решили да сложат жребий и за него, освен за другите два манастира. Три пъти теглили жребий и трите пъти иконата се падала на обидимското манастирче. До 1914 година – годината на построяването на черквата, иконата била съхранявана в черквата „Свети Николай Чудотворец” – с. Обидим, а монахът Максим, който дошъл с иконата, за да служи всеотдайно на бога в манастирчето „Свети Пантелеймон”, се върнал обратно, защото все още нямало никаква сграда за живеене. Той отишъл в друго манастирче, край село Заграде, Неврокопско (Гоцеделчевско), където и починал.Първоначално до църквата направили малка колиба с една стая и сайвант за дърва. При тези условия откривателят на свещоливника, кръста и иконата Димитър Николов Клечеров, който е и ктитор на манастира, останал да живее и пази манастирската собственост.

Comments

comments