Кочериново е една от седемте общини в Югозапада пред фалит

кочериново


Община Кочериново е в затруднено финансово състояние и е една от седемте общини в Югозападна България ,които са пред фалит. Това показват данни на Министерството на финансите . Още през миналата година общината е кандидатствала за безлихвен заем от 500 000 лв., за да покрият натрупаните дългове, но средствата не са били отпуснати от финансовото министерство.
От ръководството на община Кочериново обясниха, че задълженията са към фирми доставчици, има и стари сметки за вода и електроенергия, които не са плащани през годините. Към момента няма проблем с изплащането на заплатите на работещите в общинските структури, училищата и детските градини в общината. Кметът Иван Минков обясни, че има изготвен оздравителен план.
Въпреки затрудненото състояние, общината продължава да обслужва хората. Преди няколко месеца Общинският съвет е гласувал увеличение на местните данъци и такси. Вставката за данък сгради е променена от един промил и половина на три., а налогът за превозни средства е увеличен между 25 и 50 % за различните автомобили.
От администрацията в Кочериново заявиха, че въпреки по- високите данъци, събираемостта им е голямаи се търсят още приходи.
Следващата седмица ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет, за да бъдат набелязани още мерки за финансовото стабилизиране, предаде БНТ.

Comments

comments