Комисията за ЧЕЗ ще търси кой стои зад „Инерком”

item_itemparlament

Временната комисия, която ще разследва миналата приватизация и предстоящата продажба на ЧЕЗ си задава пет въпроса, на които ще търси отговори следващите месеци. На първото заседание днес депутатът от ГЕРБ Валентин Николов предложи да се разследва кой стои зад купувача на ЧЕЗ – „Инерком”, откъде идват средствата за покупката, има ли офшорни фирми, ще бъде ли подменен мениджмънтът на компанията и с какъв, ще бъдат ли запазени работните места и как ще се развива дружеството в бъдеще.

По думите му, ако Комисията успее да отговори на тези въпроси, зададени от обществото, то си е свършила работата.

Председателят на комисията за ЧЕЗ – депутатът от БСП Жельо Бойчев, заяви, че на следващото заседание (27 март 2018 г.) ще бъдат поканени представители на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и Министерство на финансите, които да бъдат изслушани относно информацията, която премиерът Бойко Борисов внесе в секретното деловодство на Народното събрание и присъстващите в нея фирми, които имат общо с финансирането на сделката.

Бойчев ще изпрати запитване до Борисов относно решението за участие на държавата в сделката и ще поиска информация от Министерство на финансите на какъв етап е арбитражното дело между CEZ и Българи, по което има има шанс България да бъде осъдена да плати 1 млрд. лв.

Comments

comments