Колко взимат програмистите у нас

software_industry

Софтуерният сектор е един от малкото в страната с европейски заплати, измерени през покупателната способност. Търсенето на кадри с опит в програмирането е огромно, като според различни оценки не достигат 20-30 хиляди програмисти за нуждите на ИТ сектора.
Заплатите в бранша растат и за някои позиции месечното възнаграждение достига петцифрени суми. Ножицата в заплащането е широко разтворена – от 850 лева до 10 000 лева, според неофициално, анонимно проучване в тази сфера.
Младши програмист с умения по JavaScript и опит под 1 година се разписва месечно за 850 лева при ангажимент на гъвкаво работно време в София. Начинаещите в професията могат да разчитат и на годишни бонуси, като в конкретния случай е посочена сумата от 1900 лв.
Сигурни 1200 лева месечно взимат младши програмисти (под 1 година) с умения по C#, JavaScript и Visual Basic .NET при спазване на стриктно работно време. Бонус за тази конкретна позиция не е обявен. Заплащането в категорията на младшите програмисти се покачва до 2000 лв. при владеене на C/C++ и JavaScript и ангажимент на твърдо работно време, отново без годишни бонуси.
Често спряганата сума от 3000 лева като средна заплата за софтуерния бранш изглежда отговаря на реалността. Толкова пари месечно взима, например, старши програмист с опит от 3 до 5 години в JavaScript и PHP разработките, при това на гъвкаво работно време. Нещо повече, тези кадри си докарват и до 3000 лева годишни бонуси.
Нещо обичайно е старши програмисти с по-голям опит да изкарват заплати по над 4000 лв. Така например, специалист със 7 до 10 години по Java и JavaScript печели по 4500 лв. на месец, на твърдо работно време, като се предвидени и годишни бонуси.
На върха на пирамидата са топ специалистите с месечни заплати по 9 – 10 000 лв. и солидни годишни бонуси. Какви умения са необходими за това ниво? Фигурират няколко подобни позиции – например водещ разработчик с над 10 години опит в Java, C/C++, PHP и инженер по качеството на софтуера (QA) получава 10 000 лв. месечно на гъвкаво работно време и още толкова годишен бонус.
10 000 лв. е пределът на месечното възнаграждение, докато годишните бонуси достигат максимум 15 000 лв. Очаквано, София, където са концентрирани най-много ИТ фирми, води по ниво на заплащането. В списъка фигурират също добре платени позиции във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Велико Търново, като с това се изчерпва в общи линии географското разпределение.

Technews.bg

Comments

comments