Колко би отнело да извървим една светлинна година?

cosmos-119

Ето как вървят изчисленията на това начинание: една светлинна година – разстоянието, което изминава светлината за 365 дни – се равнява на около 9,5 трилиона километра. Ако приемем, че ще вървим с комфортно темпо от 15 минути за километър, то ще са необходими около 270 милиона години, за да завършим разходката, без да включваме времето за почивка, храна и тоалетна.

Дори ако успеем да стопираме експерименталния хиперзвуков апарат на NASA X-43, който развива скорост почти 10 пъти тази на звука, пак ще изминат 95 хиляди години докато покрием разстоянието. Ще ни трябва и голяма торба с припаси – средностатистическият възрастен изгаря по около 70 килокалории на километър, така че ще са необходими два трилиона вафли, за да си осигурим енергия за пътешествието.

Към това трябва да прибавим и към 12 милиарда чифта износени обувки. Всички тези наглед безсмислени цифри имат цел да покажат, колко големи всъщност са разстоянията в астрономически аспект – най-близката звезда до нас – проксима от Кентавър, около която няма нищо интересно, между другото – се намира на четири пъти по-голямо разстояние. Умножете всичко горе по четири и ще стигнете само на една звезда разстояние от Земята. А сега помислете за милиардите галактики, във всяка от които има милиарди звезди. Плашещо, а? Ако скоро не открием свръхсветлинната скорост или хиперпространството, ще си останем закотвени тук.

Comments

comments