Католическата църква в България не подкрепя Истанбулската конвенция

catedrala_plovdiv.01

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция, съобщиха от Католическата църква.
Становището на Епископската конференция на Католическата църква в България излиза ден след становището на Светия синод на Българската православна църква, която също се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция от българския парламент.

Позицията на Католическата църква в страната ни бе публикувана докато в аулата на Софийския университет представители на неправителствени организации се изказваха за конвенцията. На обсъждането митрополитите от БПЦ, които бяха поканени си тръгнаха след като митрополит Киприан прочете словото си, в което се изразява притеснение от този документ, който е заплаха за християнството.
От Епископската конференция на Католическата църква в България не подкрепят предложението за ратифициране от Народното събрание на Република България на подписаната в Истанбул на 11 май 2011 г. Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, се казва в становището.

„Така наречената Истанбулска конвенция заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и очевидно предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения“, се казва в документа.

В позицията на Католическата църква у нас се призовава депутатите съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, предложена от Съвета на Европа видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност.
Насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива – възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите.

Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности, се казва в позицията.

Според авторите, предложената Конвенция не акцентира на обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж. Подменя се представата за пола като променливо социално, а не биологично явление и се прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията, се казва в документа на Католическата църква в България.
От Католическата църква призовават за активна позиция на Българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности.

NEWS.bg

Comments

comments