Как да си общински съветник, се превърна в доходоносна професия? Защо докато продаваш гласа си за 20 лв., някой печели стотици хиляди?

1101-1_221015

 

Предстоят местни избори, само  след месец ще гласуваме освен за кмет и за нов състав на ОбС-Благоевград. Листите вече са почти подредени,  а десетки са желаещите да станат част от местния парламент. Много са и настоящите съветници, които ще направят пореден опит, да заслужат доверието на хората отново и да запазят местата си и в следващите четири години.

Преди да направим избора си обаче, трябва да направим ретроспекция на всичко онова, което се случи, през изтичащият вече мандат и да решим реално-има ли хора, които искаме да виждаме в съвета и през следващия.

Ще споделя  с вас, нещо което написа в личния си профил Председателят на Женската организация на ВМРО-БНД в Благоевград Цоня Кръстева, преди няколко дни и много точно обяснява привилегиите на общинските съветници : Цени и ценообразуване “ или за ползата да бъдеш общински съветник и дали си струва политическото пазаруване, от гледна точка на възвращаемост на “ вложените финансови средства “ , без да се броят другите “ местни привилегии“. Или „първата , втората , третата“ – съветник – най хубавият ! „

Да ползва неплатен служебен отпуск за времето, през което изпълнява задълженията си на съветник, който се зачита за трудов стаж;

Да получава възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет и комисиите, в които е избран, както и за участието си в комисиите назначени със заповед на кмета на общината;

Да получава пътни и други разноски във връзка с работата му в съвета.

Да бъде включван в комисиите назначени със заповед на кмета на общината, като председателят следи за еднаквото участие на всички съветници;

Общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет, неговите комисии и комисии назначени със заповед на кмета. Размерът на възнаграждението се определя с решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой съветници.

Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец.

За участие в заседания на общинския съвет, заседание на постоянните комисии и в комисии назначени със заповед на кмета полагаемата сума се разделя на три части, както следва:първата част в размер на 50% от полагащото се възнаграждение на общинския съветник се заплаща при участие в заседание на общинския съвет; втората част в размер на 25% от полагащото се възнаграждение на общинския съветник се заплаща на база процентното присъствие в заседанията на постоянните комисии на всеки един от общинските съветници, като се изчислява броя на участията му в заседанията на комисиите, на които той е член и се разделя на общия брой проведени заседания на същите комисии; третата част в размер на 25% от полагащото се възнаграждение на общинския съветник се заплаща на база участието му в комисии ,назначени със заповед на кмета.“

На кратко,  това описва част от ползите, на това да си общински съветник. Но това е само видимата част, онази, за която хората знаят. Има и една друга, която много пъти остава скрита и точно за нея ще си говорим. Ще засегна разбира се и темата с „купуване и продаване  на гласове“, защото най-излъгани, според мен остават хората, които са продали гласа си за 20, 50 или 100 лв. Уточнявам, че и купуването, но и продаването на глас е престъпление, не казвам и, че някой ще купува или продава, но ако все пак се случи е важно да знаете, че продавайки гласа си-първо губите право на претенции след това, после извършвате престъпление, а накрая, трябва да знаете и, че сериозно сте се „минали“, защото срещу 20 или 50 лв., този който ви купува, ще има възможност да изкара милиони или да се „уреди“ я с имот, я със служба в следващите 4 години.

 

Какво се случи през изтичащия вече мандат  на ОбС-Благоевград?

Под неизменния съпровод на благодарности, фалшива учтивост/понякога/, скандали и крясъци/от време на време/, привидна работа в името на гражданите и стоящи под въпрос ползотворни резултати, преминава всяка сесия на общинския съвет, през последните години . Нападките, обвиненията и упреците са задължителна част от всяка ОбС – сесия, а значително намаляващия граждански интерес към заседанията е красноречиво доказателство за неползотворността на работата на ОбС.

Има положителни примери в ОбС-Благоевград, които със сигурност хората ще искат, да виждат там и в следващия мандат, със сигурност имаше хора оправдали доверието на избирателите си, но вярвам, че вие сами ще прецените кои са. Тези, които ще разгледаме също не са лоши хора, но събуждаха подозрения, че на моменти ги водят личните интереси повече, отколкото тези на хората. Някои може би забравиха за дълга, който имат към обществото, други променяха мнението си, мотивирани по един или друг начин, трети следваха своя път на успеха и не се интересуваха от друго.

Имаше и такива, чието присъствие не се забеляза, както всъщност няма да забележим и отсъствието им в следващия мандат, те бяха тихи, даже безмълвни, но хрисими и добри, послушни и крепящи.

Анализът ни спира първо на  ПП „БСП“, партия, която и в национален мащаб е опозиция на властта. На местно ниво обаче, нещата са малко по-различни, макар и понякога да има прояви на опозиционно и критично поведение. Ще припомня избора за председател на ОбС в началото на мандата. Тогава Милан Богдански предложи съпартийката си Янчева. БСП има 3-ма представители в местния парламент, но изненадващо Гергана Янчева имаше 2 гласа, а по-късно Богдански  обясни, че нещо се объркал и не гласувал за нея. Дето се казва, песен е живота с такава опозиция.

В последните месеци обаче, самата Гергана Янчева все по-често се изказва и задава въпроси, които не винаги са последвани от логично гласуване, но все пак трябва да отчетем, че за разлика от Богдански я чуваме, да се изказва по време на сесиите. Тук важното уточнение е, че нейната активност започва преди около година, като някои заподозряха, че това съвпада с момента, когато  е прекратила служебните си взаимоотношения с общинска фирма „Биострой“.  Според наши източници,  известно време тя е била юрист на общинското дружество, на граждански договор, като по това време,  не е изпъквала с изказвания  и въпроси сесиите на ОбС-Благоевград.  Именно, поради тази причина, поставяме под съмнение нейното поведение. 

Промяна имаше и в малката група Владимир Елезов и Кирил Ваклинов , които започнаха мандата, като опозиция, но постепенно промениха подхода и поведението си. При тях обаче, не намираме пряка причинно-следствена връзка или материален интерес, вероятно са възприели идеите на управляващото мнозинство и затова са решили, че трябва да ги подкрепят.

Ще разгледаме, разбира се и част от  „последователите“ на местната политика и кмета в лицето на групата на ГЕРБ, съветниците от  „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД – ЕНП и КБ“, „КОАЛИЦИЯ ЗА БЛАГОЕВГРАД“, ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“ и ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ и Христо Ковачки от ПП “НАРОДЕН СЪЮЗ“ , които така или иначе винаги са „ЗА“, когато администрацията или кмета предлагат нещо. Те са, така нареченото твърдо мнозинство от  22 души, но нищо не  е случайно. Непробиваеми почти и достатъчни като брой, за да се справят с каквато и да е опозиция.

На периоди, броя на твърдото мнозинство се увеличаваше, например Георги Корчев, през последните месеци подкрепяше безусловно мнозинството , за сметка на адвокат Албина Анева, с която влязоха като част от „Движение 21“. Случайно или не, промяната при него дойде, след като в началото на годината , спечели на търг 304 кв.м общински имот в кв. „Струмско“. Теренът е съседен на фамилното му заведение „Хавана“ и бе обявен за продажба при начална цена 27 186 лв.

Румен Калайджиев пък, успя да спечели от участието си в ОбС-Благоевград , концесия за ползване на минерална вода. Припомняме, че  преди година бе взето решение за изграждането на водопровод за минерална вода до общинския закрит плувен басейн в комплекс „Пирин” и до хотел „Езерец”. Стойността на проекта бе над 600 хиляди лева, като от тях половината бяха общински средства, а останалите бяха от частният инвеститор, Румен Калайджиев. Хотериерът-общинар, ще ползва минералната вода в следващите 20 години. Темепературата й е 38-40 градуса. С природното богатство на града, бизнесменът ще отоплява цялата сграда, където ще се извършват и скъпи СПА процедури.

Наше разследване  още през 2017 година показа, че апетитни хапки от Програмата за енергийна ефективност са стигнали и до  част от местните общински съветници.

На 20 май 2016 година е сключен договор с фирма „Хидроенерджи-БГ“ ООД, с управител Милен Динков, на стойност 2 363 858,54 лв. с ДДС. Въпросният управител е брат на Рашко Динков, който е съветник в Общински съвет – Благоевград. Дотук нищо кой знае колко притеснително, само че дори да няма законово нарушение, изниква логичният въпрос: не се ли използва санирането за осигуряване на подкрепа в Общинския съвет?

„Коалиция за Благоевград”, чийто представител е Динков, още по време на местните избори през 2015 година подкрепи кмета Камбитов за втори мандат.

Той обаче не е единственият съветник, който е свързан с фирма от санирането. „Динатстрой“ ООД, която е на общинските съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов, също участва в Програмата и на 11 юли 2016 година сключва договор за нелошата сума от 1 812 558,33 с ДДС. Има и втора подобна поръчка за фирмата на стойност 540 000 лв. без ДДС, отново по същата програма.

Димитър Урдев е представител на партия „БЗНС-Александър Стамболийски“, която е коалиционен партньор на БСП, но това очевидно не му пречи да работи чудесно с кмета на ГЕРБ. Съвместната им работа е видна и от протоколите от сесиите на Общинския съвет, които показват, че той винаги гласува в подкрепа на кмета и заедно с групата на ГЕРБ.
Съпругата на общинския съветник Красимир Роячки Ивана пък спечели наддаването за помещение на тотото на площад „Македония“ в топцентъра на Благоевград с оферта от 1110 лв., при начално обявен 650 лв, през юни тази година. Търгът е проведен в началото на април, но едва сега са обявени резултатите. В него са участвали шест фирми, болшинството софийски. В началото на годината,  Ивана спечели и друг търг и стопанисва барчето до централния вход на Драматичен театър „Н. Вапцаров“ за следващите 5 години.  Началната цена на търговския обект бе 250 лв., като тя не включва цената за ползване на тротоарно право на площада.
Фирма „Роячки“ ЕООД, която до 2015 г. бе на общинския съветник, бе единствен участник в търга за отдаване под наем на помещението от 10 кв.м във фасадната част на храма на Мелпомена в областния център на Пиринско. Офертата на Ивана Роячка бе за 281 лв. месечен наем и заради липсата на конкуренция тя бе обявена за победител на търга.
До споменатите в началото изпълнители по Програмата за енергийна ефективност се нарежда и  фирма „БГ еврострой АВМ“ ЕООД, която е получила веднъж 840 278,12 лв. с ДДС от саниране на два блока в квартал „Струмско”, след това още 2 070000.13 лв. без ДДС. За един период, неин собственик бе Андон Тодоров от „Партията на зелените“, и макар, че по време на възлагането на поръчките, а и към момента, той да не е част от фирмата, името му се свързва с нея. За разлика от предните обаче, от един момент на мандата  Тодоров излезе в опозиция и започна война с местната власт, бойкотираше предложение и създаваше суматоха по време на сесиите. Няколко сериозни спречквания имаше и между него и председателя Радослав Тасков, като  в един от случаите Тасков поиска общинска охрана да отстрани Тодоров от заседанието на съвета. Предложенията на неговата група пък, често не бяха допускани до обсъждане и гласуване, което бе и една от причините за честите скандали.
Когато заговорят „вътрешни гласове“ на съветниците в Благоевград
Имаше и куриозни случаи, в които само за два месеца мнозинството в Общинския съвет на Благоевград променяше мнението си, така се случи с  продажбата  на пет общински имота без ясно мотивация за това.
През октомври 2017 год. Общинският съвет в Благоевград даде съгласието си за продажба на пет общински поземлени имота чрез търг с тайно наддаване. Част от тях са зелени междублокови пространства. Според идентификаторите на въпросните парцели обаче става дума за същите терени, чиято продажба през август  същата година, същите съветници бяха отхвърлили. Някои от имотите, поне тези, които успяхме да проверим се оказаха зелени площи, тоест ще се застроят и последните такива останали в града.

В подкрепата си за продажбите преди гласуването, председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков /коалиция „Заедно за Благоевград“/ обясни, че според указания на Върховната апелативна прокуратура всички правилници на общинските съвети в България, трябва да се променят и да се приведат към действащата в момента нормативната уредба. Той обаче пропусна факта, че указанията на главния прокурор са дадени още преди 2 години, през които съветниците са продължили да работят установения правилник.

Важна подробност в случая е, че текстът, касаещ повторното разглеждане на предварително отхвърлени предложения, е действащ към момента и една бъдеща промяна не би имала обратно действие. Нещо повече – указанията за промяна, засягат незаконосъбразни текстове в правилниците. Но цитираният явно не е такъв. В противен случай може да се окаже, че е и до момента Общинският съвет в Благоевград е работил незаконосъобразно.

На въпроса какво е повлияло промяната в мнението й по едно и също решение от август до октомври  Славка Гелишева от коалиция “Заедно за Благоевград- ЕНП и КБ“ каза следното: „Не бих могла да отговоря на този въпрос. Трябва да се обърнете към председателя на съвета Радослав Тасков“. Ако си позволим да тълкуваме думите й, казаното би трябвало да означава, че председателя задава указания за начина, по който гласуват съпартийците му.

Георги Корчев от „Движение 21″, също нямаше обяснение за промяната в начин, по който гласува през август и два месеца по-късно. Каза само, че той и колегите му „мислят за бизнеса“, каквото и да означава това.

Съветниците от ГЕРБ, които през август 2017 год. също не подкрепиха продажбите се „поправиха“ през октомври. Давид Петров обясни рязката промяна в позицията си с неясния мотив, че „не се притеснява от презастрояване, тъй като за това си имало определени изисквания“.

Само за два месеца „пълна промяна“ претърпя и мнението на още петима общински съветници от ГЕРБ – Кирил Илиев, Венцислав Хросинков, Илиян Георгиев, Елена Димитрова и Евгени Бибов.

 

Защо е важно да гласувате през октомври?

Ако откажеш да гласуваш, ти не променяш нищо, не “наказваш” никого и оставяш другите да решават какво ще се случи в следващите 4 години вместо теб.
Наистина е по-добре да имаш мнение, вместо да се съобразиш с мнението на останалите, които имат свои подбуди да направят един или друг избор. Не забравяй, че има хора, които продават мнението си за 20 лв и едно кебапче!
Проста сметка#1:
20лв+2 кебапчета+бира = около 22 лв.
10 000 души по 22 лв. = 220 000 лв
П.П. На предните избори цената достигна 60 лв на глас, което е равно на 620 000 лв.  за 10 000 гласа. Тези пари идват от хора заинтересовани да могат да казват на една или друга парламентарна група, как да гласува законите. Бизнес интереси.
Хипотетично – ако продаването на гласове, не беше престъпление, колко щеше да струва моят глас?
Търговията с гласове е като всяка друга стопанска дейност -зависи от търсенето и предлагането. Икономически закон е, че когато търсенето се увеличава, цената на един продукт се качва, както и обратното. Един електорален глас сега върви някъде между 20 и 100 лева. Диапазонът варира в такива големи амплитуди, понеже се наблюдават редица регионални различия. На места търсенето е по-голямо, на други -предлагането. Пазар, какво да го правиш!   Всяка стока обаче, си има себестойност и целта на всеки производител е да продава над нея. Иначе рано или късно икономическата логика ще го доведе до фалит.
Да си представим сега,  че  това да си продадеш гласа, или някой да го купи не е незаконно и да направим проста сметка.
Ако някой дойде при мен и иска да „купи“ гласа ми . Аз, въпреки, че съм производител на тази стока (гласът), не съм запознат с нейната себестойност. Трябва ми време да пресметна нещата, за да не съм на загуба поне и да не се доведа до фалит.  Какво трябва да вземем предвид при формирането на цената?   Понеже гласът ми е своего рода виртуален продукт, който предоставя предполагаеми облаги на бъдещия ползвател за период от четири години, аз включвам в неговата цена всички бъдещи загуби, които ще претърпя при едно мое гласуване за партията на купувача и идването на власт на тарикати, които да ми разкажат отново играта. Пропуснатите ползи, дет` се вика!
Тях ще претърпя при едно бъдещо некадърно и яко гепещо управление, което неизбежно ще доведе града до икономическа, финансова и морална криза.
  Кои са тези загуби?   1. Евентуална загуба на работа 48 месеца х 800 лв =38400 лв.   2. Увеличена лихва по потребителския ми кредит: 48 х 28.56 лв =1370. 88 лв.   3. Ремонтни дейности по автомобила, причинени от скапани пътища и улици: 4 години х 1000 лв. = 4000 лв.   4. Принудителни плащания за здравеопазване (да чукна на дърво), заради недовършена здравна реформа : 4 години х 200 лв. =800 лв.   5. Загуби от натоварен трафик, причинени от липсата на инфраструктура: 48 месеца х 20 лв. =960 лв.   6. Загуби от увеличени акцизи на цигари, алкохол, кафе: 48 х 30 =1440 лв.   7. Увеличена осигурителна тежест: 48 х 50 = 2400 лв.   8. Причинена инфлация, която грубо ще намалява доходите ми с около 6% на година 4 години х 792 лв. = 3168лв.   Всичко: 52 538,88  лв.
 Претърпените морални и психически вреди тук не ги смятам. Не формирам и печалба. Разбира се, че ако на власт дойдат още по-големи тарикати от предвижданите от мен, тогава сметките ще ми излязат криви. Но т`ва е положението. Пазарен риск!   Знам, че когато назова сумата на купувача на гласове, оня ще припадне от смях, но пък нека и той ме разбере –не мога да продавам гласа си под неговата себестойност. Къде ще му излезе края, ако със всичко започна така? Ще си умра от глад!   Не знам! Аз ли скъпо продавам, те ли евтино купуват?
В извод, искам да ви кажа, че е важно да помислите преди да решите дали ще гласувате, за кого и дали ще вземете 50 лв. , извършвайки престъпление и сваляйки си собствената цена.
И да повторим: Купуването и продаването на гласове е престъпление! Безотговорността на политиците към Вас също!

Comments

comments