Историчкат Катя Тороманова, уволнена от директорката на 7-мо СОУ Лилия Стоянова, се връща на работа

1343388928

Преподавателката по история Катя Тороманова, уволнена от директорката на 7-мо СОУ Лилия Стоянова, се връща на работа. Това реши Районен съд Благоевград, който обяви за незаконосъобразна заповедта ѝ за освобождаване от работа.
Съдът отмени издадената от директора Стоянова заповед и осъди училището да плати обезщетение от 5600 лв., както и
всички разноски по делото. В момента заповеди за съкращаване обжалват още 3 учителки в 7-мо училище, освободени
миналото лято. С мотив съкращаване на щата бяха прекратени трудови правоотношения с учителката по френски език и дългогодишен заместник директор по учебната дейност Желязка Милкова, историчката Катя Тороманова, преподавателката по английски език Татяна Бучинска и началния учител – целодневно обучение Цветелина Димитрова..
Всички те заведоха дела за уволненията си и призоваха директорката в съда. В последния месец почти през ден Лилия Стоянова бе в съда, водейки със себе си свидетели в нейна защита. Както многократно писахме, делата протичаха с разпит на множество свидетели, което отклоняваше от учебния процес не само учителите, но и директорката.
Освен, че се явява на делата по уволненията, Стоянова има заведено и дело срещу родител за клевета. Случаят е скандален, тъй като директорката призова родителя в съда след множество протести срещу ръководството на училището. Родители на третокласници няколко дни протестираха в двора срещу преместването на децата им в стая, в която нямат необходимите условия за учене. Преди родителските протестни друг скандал разтърси 7-мо училище. Той касаеше храната на децата и предизвика отново вълна от недоволство на родители, които отказаха да плащат за
храна в ученическия стол. Серия скандали, белязаха училището, след които Стоянова предприе и мярката освобождаване от няколко от учителите, включително и заместничката си Желязка Милкова, с обвинения за изчезнали данни от компютъра ѝ.
Делата на останалите три учителки продължават. Ако и те спечелят финансовите загуби за училището ще са много сериозни.

Comments

comments