Ирак започна нова мащабна операция срещу „Ислямска държава“

item_iraq

Нова мащабна операция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ започва в Ирак, съобщиха силите за сигурност в страната. Целта е да бъдат освободени пустинните територии в западните части край границата със Сирия.

„Иракската армия, федералната полиция и „Хашед ал Шааби“ тази сутрин започнаха да прочистват региона Ал Джазира, намиращ се в провинциите Салахедин, Ниневия и Анбар“, заяви ръководителят на Съвместното оперативно командване Абделамир Ярала.

ООН обяви по-рано днес, че ИДИЛ е загубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия, които са били под нейн контрол през лятото на 2014 г.

Специалният пратеник на ООН в Ирак Ян Кубиш смята, че това се е случило много висока цена, тъй като хиляди военни и цивилни са били убити или ранени, хиляди жени са останали вдовици и стотици деца сираци. „Хиляди деца сега с промити мозъци, без подходящо образования. Цели градове лежат в руини, а около 6 млн. души са избягали от домовете си“, посочи Кубиш, цитиран от БНТ.

Според него Ирак трябва да създаде условия за завръщане на хората по домовете им, стабилизиране и възстановяване на всички засегнати региони и най-вече тези, в които живеят етнически и религиозни малцинства.

Comments

comments