Инж. Митко Пасков, ръководител на ПСПВ-Гоце Делчев: Нашата пречиствателна станция е много модерна и иновативна. Ние с отговорност се грижим за качеството на водата в региона

DSC_9318

На километър над града се намира пречиствателната станция, обслужваща Гоце Делчев. Станцията преработва вода и за някои части на община Гърмен,Огняново и прилежащите села .
Строежът на станцията е стартиран през 1987 година и завършва през 2005 година, когато е пусната в експлоатация.
Съоравението е подобрило качеството на водата за над 30 000 жители на Гоце Делчев и десет населени места в общината и района на Хаджидимово и Гърмен.За изграждането на обекта са изразходвани близо 10 милиона лева.
Водоснабдяването на тези селища до 2005 година е ставало от открити речни водохващания и до изграждането на станцията водата само се е хлорирала,ĸoeтo пoдoбpявaло питeйнитe й ĸaчecтвa, нo нe oтcтpaнявaло мътнocттa..
Изпълнената схема за пречистване е двустъпална. Станцията е обзаведена с най-съвременни съоръжения, управлението и контролът на основните технологични процеси е автоматизиран.
Посреща ни с усмивка и готовност да ни разведе наоколо, ръководителят инж. Митко Пасков. Той е горд с работата си и носи с отговорност всички задължения, които произтичат от нея. Доволен е, че има екип от квалифицирани кадри, с които се грижат за водата, която хората в региона пият всеки ден.

DSC_9264

„Пречиствателната станция я има от 12 години и смело можем да кажем, че от тогава се справяме добре и качеството на водата в региона е отлично.“, разказва ръководителят инж. Митко Пасков.
Пречиствателна станция за питейни води „Гоце Делчев” е с Двустъпална технологична схема на пречистване на водата, с капацитет 425 l/s. Изградени са : тръбни разводки във филтърен корпус, машинна зала; съоръжения за третиране на промивната отпадна вода и шахти; технологичен тръбопровод; тилферни пътища и телфери във филтърен корпус и машинна зала; релсов път и мостов кран във филтърен корпус машини и съоръжения
„Технологията на проектиране и на изграждане на ПСПВ-Гоце Делчев е нова, нашата станция е модерна. Тя се проектираше доста време и се пусна през 2005 година, което даде възможност в този продължителен период, да се приложат новите технологии, които междувременно се появяваха на пазара. ПСПВ-Гоце Делчев е много по-модерна и иновативна от останалите в региона. “ с гордост обяснява инж. Пасков.
Пречиствателните станциии за питейни води в България най-често са двустъпални – това ще рече, че има едно стъпало на пречистване и второто, така наречено основно стъпало, където водата преминава през кварцов пясък.
Използват се там, където трябва да се пречистват повърхностни води. Съществуват изворни и повърхностни води, вторите са тези, които текат по повърхността, тоест реките. При по-големите реки се правят водохващания и се улавя част от водата, след което чрез тръбна система се насочва към пречиствателната станция.

DSC_9337

„Водата идва понякога с матилка, ние тук в ПСПВ имаме задължението да я пречистим и да я направим годна за пиене, според нормите зададени по БДС. Това става, с така наречените две стъпала на пречистване. В моменти, когато има завишение на мътността, например над 20 ентилута (единица за измерване на мътност, бел.р.), използваме така наречени колагуланти, които се дозират на вход, като целта на това вещество е да уедри тези частици, те да се уедрят в първото стъпало, така че водата, постъпваща във второто стъпало, където са бързите пясъчни филтри и където е основното пречистване, да не натоварва самото стъпало.“, разказва инж. Пасков.
Преди тази вода да се подаде към града, псоледната стъпка е дезинфекция. Това се прави с хлор-газ. Това е най-честият метод в България и в световен мащаб. Има няколко предимства, основното от които – от икономическа гледна точка, това е най-евтиният метод.
Голямо улеснение за работата е факта, че имам съвременна мониторингова система, с която онлайн в реално време, на момента, може да се види каква е мътността на вход, какво е pH на водата на вход, температурата, същите показатели може да се видят и на изход – мътност на изход на водата след пречистването, какъв е остатъчния хлор – всичко това се вижда онлайн.
Имаме оператор, химици, които имат отношение към този процес на пречистване, работи се на 24 часа, този процес се наблюдава непрекъснато, ако има промяна в някои от параметрите, специално за мътността, операторите са инструктирани и знаят какво да правят, така че водата на изход да не бъде повече от единица ентилу, което винаги постигаме на 100 %.
Второто стъпало е пречистването с кварцов пясък. Пясъкът е с определен зърнометричен състав, от 0.8 до 1.6 см., и над този слой има около 80 % воден слой, водата преминава през пясъка на гравитачен принцип, след това чрез тръбна система преминава към изхода на пречиствателната станция.
Това е всъщност основното стъпало на всяка една пречиствателна станция – филтърни клетки с кварцов пясък.
Мониторинговата система ни позволява в реално време да погледнем показателите – на вход, на изход на ПСПВ, мътността, остатъчен хлор в милиграми на литър, pH на водата, температура на водата, количество и т.н. Това е една много съвременна система, която може да се надгражда посредством включване на други параметри, наблюдение в реално време и прочее.
Екипът на ПСПВ-Гоце Делчев е горд от работата си, защото те знаят, че се грижат за най-голямото богатсво за хората, а именно водата, без която не можем.

DSC_9300

DSC_9303

DSC_9313

DSC_9319

DSC_9327

DSC_9337

Comments

comments