Илон Мъск обеща сателитен интернет за всички през 2019 г.

elon_musk_neurolink

В близките шест години хиляди спътници ще осигурят достъп до интернет със скорост 1 Gbps по цялата планета. Проектът на SpaceX – космическата компания на Илон Мъск – ще използва ракети Falcon 9 с повторно използване на първа степен, за да изведе в орбита 4425 спътника, стана ясно от изслушване в Сената на САЩ на вицепрезидента на SpaceX – Патриша Купър.

Още в края на тази година SpaceX ще започне тестове на спътниковата система. Ако изпитанията приключат успешно, компанията ще подготви въвеждане в експлоатация на системата в глобален мащаб в периода 2019-2024 г.
Патриша Купър настоява Сенатът да обърне подобаващо внимание на финансирането на проекти, които могат да способстват по-ефективното използване на честотния спектър. Според нея, сателитният интернет е пренебрегнат, като получава само 1,5% от средствата за финансиране на проекти за широколентов интернет.
SpaceX предлага също на Федералната служба за гражданска авиация (FAA) да преразгледа съществуващите в момента правила, които ограничават броя на пусканите в рамките на една година спътници.
През ноември 2016 г. компанията подаде във Федералната комисия по комуникации (FCC) искане за разрешение за пускане на 4425 спътника за високоскоростен интернет в глобален мащаб. За разлика от сегашния спътников интернет, който е бавен и скъп, SpaceX обещава много по-добри характеристики, благодарение на нискоорбиталната спътникова система.
Спътниците ще се извеждат от ракетите Falcon 9 на височина от 1100 до 1325 км над повърхността на Земята. Наземната инфраструктура ще включва няколко центъра за управление и координация. Всеки спътник ще тежи около 350 кг и ще може да работи в продължение на 5-7 години.
Първите 800 спътника ще обезпечат устойчив интернет на територията на САЩ и други държави. Във втората фаза, когато бъдат пуснати всички 4425 спътника, услугата ще стане достъпна за хората във всяка точка на планетата.
Илон Мъск представи за първи път проекта през 2015 г., като според неговите разчети тогава, бяха необходими 10 млрд. долара за реализацията. Един от първите инвеститори в проекта стана Google с вноска в размер на $1 млрд. Илон Мъск притежава 54% от акциите на SpaceX.

Comments

comments