Илко Стоянов: Стига демагогия и манипулации! Време е за поемане на политическа отговорност

FB_IMG_1527088303417

Уравновесеният тон е изоставен, за да се даде старт на конфронтация между Радослав Тасков и Илко Стоянов. Опити за дискредитация от няколко страни, защото от момента на напускане на ОбС-Благоевград, поне няколко съветника се опитаха да „ударят“, да го направят виновен без присъда и да му препишат всички лоши черти, които някой може да има. Но в какво се превръща акцията срещу бившия общински съветник? Опит да бъде върнат назад, отново в средата на посредственост, която той напусна и обеща да промени отвън.
Наистина, осезаем е дефицитът на политическа отговорност и справедливост. В допълнение на традиционните политически противопоставяния, постепенно се изгражда и прослойка от „хейтъри“, обединени единствено от омразата си към всичко. Тяхната позиция става все по-модерна и води до необясним за мен парадокс – пълното недоверие и постоянните подозрения към всеки различен, съчетани с нови и все по-високи претенции към тях. За хейтъра никога няма справедливост. По-лошото е когато политиците влизат в ролята на „хейтъри“.

Коментари на председателя на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, по отношение на Илко Стоянов, направени по време на днешната му пресконференция, отвориха нов фронт, на една непланирана война. Неочаквано, по време на срещата с медиите, Тасков заговори за бившия съветник, показвайки отчети и обяснявайки, че Стоянов не посещавал комисиите, както и, че нямало да липсва на ОбС.

Отговорът на Илко Стоянов не закъсня и той реагира на казаното от Тасков, с думи, които едва ли скоро ще бъдат забравени. Ехото на посланията му, със сигурност ще отеква дълго, в съзнанието на местните парламентаристи и негови бивши колеги.

Оказа се, че напускането на ОбС-Благоевград се превърна в сериозен разрив и повод за притеснения, но не на напусналия, а на оставащите, защото именно те, задълбаха в темата. Седмица след оставката на Стоянов, разнопосочните действия на определени членове на съвета, показаха слабостите им, показаха още, че той е по-труден за преглъщане сега, повече отколкото докато беше в ОбС.

Публикуваме отговорът на Илко Стоянов без редакторска намеса:

„В моето изявление за напускане на общинския съвет съвсем умишлено не споменах имена, защото мисля, че повечето жители на Благоевград са достатъчно грамотни и информирани, за да си правят собствени изводи. Днес разбирам, че Радослав Тасков е правил изявления, които ме касаят и няма как да не дам отговор на казаното от него, не за да си оправдавам, а защото обещах на жителите на Благоевград, че ще продължа да свалям маските на „политическите артисти“ в общински съвет Благоевград.

Ясно ми е, че хора като Тасков и още общински съветници, така и не можаха да свикнат с присъствието ми в общинския съвет и по-скоро ме търпяха там, но не очаквах, че не могат да приемат напускането ми. Очевидно е, че и стилът им на поведение е типичния за тях – отзад в гърба! Защо иначе при толкова отчети на председателят на общинския съвет, той нито един път не постави тази тема публично на сесия на общински съвет, докато аз съм там в залата?! Жалка работа е това … Но не съм изненадан от този стил на поведение, защото аз все още помня какво сравнение направи за него Бойко Борисов, което съм достатъчно възпитан да не цитирам, но мрежата и гугъл все още го пазят? Няма да коментирам детайлно и една съветничка, която почти си изостави делата, докато обикаляше с две анонимни листчета компромати по редакциите на повечето медии, но никъде не можа да обясни и докаже нищо смислено, въпреки професията си.

Трябва да Ви кажа, че Радослав Тасков го разбирам напълно, защото за него такъв политически и морален акт, като напускане на общински съвет е очевидно необясним и немислим. Аз подавам оставка за това, че общинския съвет е лишил хората от право на глас, а той ми вади цифрички за посещения на комисии. Къде Ви е политическото говорене господин Тасков? Защо вместо да се опитвате да докажете колко няма да липсвам на общински съвет, не вземете да обясните на хората нещо много по-съществено: какво всъщност означава вашия вот „въздържал се“ при гласуването за прякото участие на избирателите в управлението на община Благоевград?

Всъщност, въпросите към Тасков са много повече и ще се увеличават. Откога е общински съветник Радослав Тасков? Колко кмета е сменил като председател на общински съвет? Успял ли след толкова години на този пост да осъзнае, че да водиш правилно сесии на общински съвет не те прави добър председател, а те прави само добър водещ? И най-вече какво е свършил през цялото това време, освен това да води сесиите? Би следвало след толкова години работа като председател, Радослав Тасков поне да е научил, че органът на местното самоуправление е Общинския съвет, докато комисиите, които той цитира са единствено помощен орган и при това забележете, че за въпросното участие в комисии се заплаща на съветниците. Нито за себе си, нито за избирателите си не откривам нужда да присъствам на безсмислени другарски матинета, за да получа някой лев отгоре.

По отношение на местоработата ми по трудов договор, като заместник кмет в Петрич и избираемата ми длъжност като общински съветник в Благоевград, на лицето Радослав Тасков може да му звучи нелогично съвместяването на двете, но искам да му напомня, че в едно нормално общество, несъвместимостта се определя от закона, а не от звуците в главата на някого! И тук обаче имам въпрос към Тасков: как му звучи например съвместимостта на Ивайло Златанов, който се явява едновременно началник на РИО – Благоевград и общински съветник в общински съвет Благоевград и който съвсем наскоро на сесия при дискусия за определените критериите за прием на първокласници, направи изказване и в двете си качества?

Макар че вече не съм общински съветник искам да обърна внимание и на още една тема, по която се е изказал председателя на общинския съвет – футболния клуб „Пирин“. Принципал на всички общински дружества е общински съвет – Благоевград. В този смисъл отговорността е на този, който изпълнява функциите на председател на общински съвет. Сигурно е много добре да се стои на скритичко зад гърба на кмета Камбитов, но дойде време, в което да не се поднасят само цветя, а да се поема и отговорност. Каква е Вашата политическа отговорност, която ще поемете господин Тасков? Като гражданин, аз не вярвам на думите Ви, че сте загрижен за футбола и за детско-юношеската школа на Пирин. И ще ви докажа защо! На 23 февруари 2015г., аз внесох предложение чрез Вас до общински съвет Благоевград, което касаеше масовия спорт и детско-юношеската школа на Пирин. Към днешна дата са минали повече от три години и Вие, който се правите на загрижен, не сте го внесли за разглеждане, нито на любимите Ви комисии, нито на сесия на общински съвет. Повече от три години, господин Тасков, Вие загрижения за футбола в Благоевград, почти несменяемия на поста председател на общински съвет Благоевград, не може да намерите няколко секунди време да разпределите предложение, което касае детско-юношеската школа на Пирин! Повече от три години, господин Тасков!!! Стига демагогия и манипулации! Както казах на една от последните сесии, на които участвах: „ледът се пропука“. Идват други времена и се надявам избирателите в община Благоевград най-сетне да прогонят „вечните съветници“, за които съществуването им в общинския съвет се е превърнало в занятие и няма нищо общо с политиката.“

123-page-001

123-page-002

Comments

comments