Изследват симитличани за превенция на хроничните незаразни болести

d24f41dbfda2b68df8b2911f7ac444c1_XL

Здравно – образователна кампания за превенция на хроничните незаразни болести ще се проведе в Симитли. В клуба на инвалида „Кураж“( на пазара) на 24-ти октомври 2017 г. (вторник) от 10:00 до 12:00 ч. ще бъдат извършвани мерене на кръвно налягане, определяне на индекса на телесната маса, бърз тест за риск от остеопороза, изследване на лица, които пушат, интерактивни занимания с алкоочила и ще бъдат разпространени здравнообразователни материали на всички присъстващи. Целта на кампанията е да се повиши нивото на информираност на населението по проблемите на 4 рискови за здравето фактори – тютюнопушене, алкохол, нездравословно хранене и ниската физическа активност.

От 13:00 до 14:30, същия ден в читалище „Св.Климент охридски“ , ще се проведе обучителен семинар на здравни работници от детските градини, училищата, психолози и педагози на теми : тютюнопушене, нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност, общуване и агресия.

Поканата е отправена към всички заинтересовани лица – здравни работници, учители, възпитатели, социални работници, пенсионерски и всички жители на община Симитли. Стратегическата цел на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. е да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето (инвалидизация) от основните ХНБ (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет), свързани с рисковите фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност.

Comments

comments