Изпращат на съд телефонен измамник, излъгал възрастна жена от Покровник с 2 000 лв.

телефонни измамници

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Благоевград Мишо М. застава на подсъдимата скамейка по обвинение в причинена имотна вреда, чрез поддържане на заблуждение (престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК).

На 20.12.2016 г. на стационарния телефон на Милка С., живееща в с. Покровник, се обадил мъж, който се представил за неин роднина. Той заявил на жената, че поръчал части за машини за рязане на дърва в Благоевград, поради което следва за заплати капаро за тях. Мъжът се поинтересувал с колко пари разполага „неговата родственица“ и помолил тя да заплати въпросното капаро, като обещал на следващия ден да й върне парите.

Доверчивата жена се съгласила да услужи, като заплати 2000 лв. и по искане на мъжа дала номера на мобилния си телефон. Не след дълго на него се обадило друго неустановено по делото лице, което й съобщило че ще изпрати работник да вземе от нея парите, като за целта Милка С. съобщила адреса си. За по-голяма убедителност мъжът започнал да диктува различни цифри – „номерата на частите за машините, които поръчал нейния роднина“.

Същия ден обвиняемият Мишо М. пристигнал с таксиметров автомобил пред жилището на Милка С. в с. Покровник. Той бил наясно, че у жената било формирано заблуждение от неустановено по делото лице (съизвършител), че трябва да му предаде сумата, предназначена за заплащане на капаро. Тя била предупредена за неговото идване и излязла навън, като носела със себе си сумата от 2000 лв. Непознатият за нея мъж се представил с думите „Аз съм“, след което тя му предала приготвената парична сума.

Пострадалата успяла да запомни характерните външни белези на обвиняемия, като по-късно, в хода на досъдебното производство, го описва пред разследващите органи. Жeната по категоричен начин разпознала Мишо М. като извършител на престъплението, който вече има предходно осъждане.

Comments

comments