Изпращаме още 50 български военнослужещи в Афганистан

item_afganistan

Контингентът ни в Афганистан ще увеличи числения си състав до 160 човека или с близо 1/3. Правителството промени решение на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки за прекратяване участието на формирования и военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в страната.
РМС № 707 от 17 октомври 2014 г. се отнася за и за разрешаване участието на до 110 военнослужещи с личното им въоръжение и екипировка и военна техника от въоръжените сили на България в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Сред мотивите за промяна в решението е усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан, което е наложило военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията. Това е довело до призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им.
Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени, допълват от пресслужбата на Министерски съвет.
Заради повишената необходимост от военнослужещи правителство изпраща още 50 души. Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса.

Economic.bg

Comments

comments