Издялана върху скала фигура на гола жена изплува в Кресненското дефиле

5712435

Издялана в скала, потопена в река Струма, фигура на гола жена се появи в Кресненското дефиле след рязкото спадане водите на реката с продължаващата вече над два месеца суша в региона, съобщи БГНЕС.

Мистериозната находка е факт край „Кривия” тунел в дефилето. Фигурката на жената е с височина 60-70 см, показва се на 80 сантиметра над водата. Въпреки спадналото ниво на реката, дълбочината под фигурата е над 1.80 м. Което поставя под въпрос как е издълбана фигурата. Авторът й, би трябвало да е гигант с ръст над 2-2.50 метра. Или пък я е издялкал от лодка. Тя е издялана върху гранита с твърд инструмент, самата скала повтаря почти идеално силуета на връх Вихрен. Фигурката е на жена, тъй като има изобразени гърди, на мястото на пъпа зее отвор, а на главата има два израстъка, подобни на рога. Или при по-богата фантазия, те мязат на антени. Според падащата слънчева светлина, устата на жената ту говори нещо в посока на „Кривия”, ту на обратно – към връх Пирин в едноименната планина.

След скалата с изобразената върху нея фигура на жена, започва бурния теч на р. Струма в посока „Додев гьол. Той е 100 м. по-надолу, наричат го „пералнята”. Напролет, когато реката придойде, гьолът има вид на страхотен водовъртеж. Под него пък има огромна и бездънна цепнатина, която минава под Е-79 и тунела. В нея, при труса от близо 9-та степен по скалата на Рихтер на 4 април 1904 г., са изчезнали водите на реката. Според легендите в продължение над 2 дни в нея потъвали водите на река Струма. След като я напълнили, поели отново към Кресна и Бяло море. В тази бездънна цепнатина са попаднали изхвърчали от стария път автомобили, те и до сега не са извадени. А влезлите преди над 40 г. водолази видели вътре сомове с чудовищни размери.

*снимка: БГНЕС

Comments

comments