Задържаха двама педофили от Дупница

арест


Двама педофили от Дупница са задържани през тази седмица, съобщи Комисар Явор Колев от ГДБОП, предаде БНР. Единият от тях с фалшив фейсбук профил е примамил  13 момичета на възраст между 11 и 13 години. С няколко от тях е злоупотребявано сексуално.

Профилът му е закрит, но при задържането в телефона му е открит нов профил с контакти на  деца от всички краища на страната.  Явор Колев участва  в обучение на родители в онлайн безопасност. Пред тях той призна, че празноти в законодателството пречат педофилите да се проследяват, след като изтърпят наказанията си. Той даде пример със заловен и осъден през 2004-та година педофил. Той е изтърпял е наказанието си, а скоро случайно се е разбрало, че държи детски парти-клуб:  “Няма да казвам кой е този детски парти-център. Може да го намерите много лесно в интернет. Рекламно лице на този детски парти-център е известен български певец”.

В България няма регистър на осъдените за педофилия, призна Колев:  “В други държави, когато един такъв човек се премести, той информира съответните полицейски органи и се знае къде е и с какво се занимава. Няма достъп до деца, няма право да доближава деца, няма право да се занимава с деца”.

По думите на експерта, педофилът обикновено е мъж на възраст между 20 и 50 години с добро образование и начин на живот. Обикновено се стреми да работи с деца или близо до тях. Жертвите обикновено са на възраст от 8 до 16 години. Чрез социалните мрежи и платформи, ютуб-каналите, те биват набелазяни, когато дават подробна информация за себе си.

Comments

comments