Жп връзката с Македония ще бъде готова до 2027 г.

бдж

България ще бъде готова със своя участък от жп връзката с Македония до 2027 г. Ангажиментът е посочен в меморандум за разбирателство между транспортните министерства на двете страни за развитието на железопътния транспорт.
Правителството одобри днес меморандума, в който се посочва, че доизграждането на жп връзката по направлението София – Перник – Радомир – македонска граница ще бъде готова в срок от 10 години. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г.
Правителството е упълномощило транспортния министър Ивайло Московски да подпише меморандума от името на кабинета по време на днешното заседание на Министерски съвет. „С влизането в сила на настоящия меморандум ще се осигури възможността за извършване на железопътни превози между България и Македония“, коментира доизграждането на връзката Московски.
Според него това ще позволи коопериране на превозвачите на двете държави на основата на търговски и пазарни споразумения, бизнес правила, трансгранично привличане на капитали и общо стимулиране на развитието на производствени и финансови в туристическите сектори на икономиката.

Comments

comments