ЕС с програма срещу превъртане на километражи

016993161

Европейската комисия одобри програма срещу манипулирането на километражите, предложена от българския евродепутат Андрей Новаков, съобщава БНР. Тя е на стойност 1 250 000 евро, като средствата трябва да залегнат в бюджета на ЕС за 2018 година.

Предвижда се създаването на единна информационна система, която да обединява данните от годишните технически прегледи (ГТП) на колите и да позволява обмен на тези данни в рамките на ЕС.

Новаков поясни: „Всяка година, когато един автомобил минава ГТП, служителите от сервиза ще трябва да въвеждат в системата показанията на километража. Идеята ни е да осигурим превенция – не да следим всеки търговец поотделно дали е превъртал километражите или не, а да дадем свобода на хората да виждат реалния пробег на колата и да правят информиран избор.“

Андрей Новаков очаква да бъде пресечен „в огромната му част“ проблема с измамите. „Началото на края на превъртения километраж вече настъпи“, заяви той.

Според евродепутата, дори е възможно да се появи ниша за автомобили втора употреба, които имат сертифициран по новата програма километраж.

Новаков обмисля да предложи центърът на управление на програмата да бъде базиран у нас.

Comments

comments