Експерти недоволстват от параметрите на решението на КЗК за картела при горивата

Съмнявам се да съществува обща, договорена политика – изключено е да има пряка договорка. Косвената информация на КЗК, че имало обмен на информация за цените не е достатъчно основание за обявяване на картел – не само според мен, а според предишно съдебно решение. Има господстващо положение на пазара на горива и това не е добре, коментира финансистът Емил Хърсев вчерашната новина за картел на пазара на горива в България между шест компании – „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.
Според Хърсев не е задължително господстващото положение да доведе до картел. Той каза, че „държавата охранява” господстващото положение на пазара на горива и това пречи на вноса на горива т.е. на по-голямата конкуренция. Режимът за внос на горива е много утежнен и много скъп, добави Хърсев.

КЗК с официално обвинение за картел на пазара на горива

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов посочи изрично, че КЗК всъщност „предявява твърдения” за картел. Това не е решение, а определение – решението ще дойде след това определение, заяви той пред Нова телевизия. Славов поиска законодателни мерки относно собствеността на данъчните складове, относно дейността на малките фирми, които бяха ударени с двойно данъчно облагане чрез Закона за ДДС според депутата от Реформаторския блок. А червеният депутат Румен Гечев, бивш министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов, похвали действията на КЗК. Той подчерта, че цените на едро на горивата у нас са по-високи от тези в Европа и при много ниския акциз това означавало, че маржът отива в „джобовете на тези юнаци“.
Същевременно Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията изрази предположение, че може да имало „договаряне на хоризонтално ниво” на местни бензиностанции на отделните вериги, за които КЗК сега обяви, че има картел. Пред БНТ той определи пазарната реалност в България по следния начин – един доминант като производител и разпространител в лицето на „Лукойл”, който дава достатъчно голям марж на печалба на другите големи вериги и това ги задоволява. Очевидно проблемът е една рафинерия и голяма мрежа от складове. Много трудно една малка държава като България може да се противопостави на компании като „Лукойл”, която има два пъти по-голям оборот в световен мащаб от нашия БВП, добави Безлов.
Калоян Стайков от ИПИ коментира, че има много съмнителни неща в сегашното решение на КЗК. Според него не трябва да се забравя, че Веселин Марешки е кандидат за президент.

При доказан картел фирмите ще плащат обезщетения на всички засегнати

От Комисията за защита на конкуренцията обещаха допълнителни разяснения в четвъртък, 13 октомври. Все още не са ясни аргументите и доказателствата, на базата на които КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД в картел на пазара на горива на дребно в България.

П

Comments

comments