Д. Маргаритов, КЗП: Има трайна тенденция за спад на нарушенията при предлагането на туристически продукт

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В резултатите от контролната дейност през последните периоди от две-три години насам се улавя трайна тенденция за намаляване общия брой нарушения при предлагането на туристически продукт, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в к.к. „Боровец“, където бе обсъдена готовността за предстоящия зимен сезон.

„Надявам се, че през задаващия се сезон тази тенденция ще се запази. Ето защо това, което планираме да направим в рамките на нашата програма 2017-2018, е най-напред да започнем, когато условията позволяват това, надявам се преди официалното откриване на сезона и увеличаването на потока от туристи, проверки в обектите, в които сме забелязали нередности. В това число и при различни съоръжения съвместно с колегите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор“, каза Маргаритов. Той почерта, че превантивните проверки биха дали по-голямо спокойствие на старта на сезона, че поне част от констатираните нарушения в миналото са преодолени и обектите могат спокойно да започнат работа и да посрещнат първите си гости.

Маргаритов добави, че в хода на сезона Комисията ще разчита, както на инспекторите от регионалните си дирекции, така и на командировани служители от морските дирекции с цел уплътняване на екипите. „Ще търсим и тази формула която показа добрата си ефективност през летния туристически сезон, а именно – създаването на съвместни екипи с колеги от други контролни органи. Тя работи ефективно и полезно поне в две накоси. Първо, не се създават излишни затруднения пред самите търговци, когато те биват посещавани само веднъж за определена проверка, а не от всички поотделно. И второ, вътрешният самоконтрол на представителите на тези институции по време на проверките като една антикорупционна гаранция“, каза още председателят.

Comments

comments