ДПС с изненадващо висок резултат в Благоевград. Разликата между Герб и БСП- 1118 гласа

991-ratio-evroizbori

Незначителна е преднината на ГЕРБ пред БСП в Благоевград на евровота и изключително ниска избирателната активност. Голямата изненада за всички обаче, се оказаха 1923 гласа в Благоевград са ДПС. Резултат, който до момента партията не е постигала в нашия град. Ако пренесем този резултат към местните избори през есента, хипотетично ДПС може да има между 2-ма и 3-ма съветника в местния Общински съвет.

Резултатът на ДПС е показателен за Благоевград и следва да бъде подробно изследвано, чий гласове са се прехвърлили към тях. От седмици се говори, че ромите от Благоевград, които на предишни избори са пускали своя вот за ГЕРБ, сега щели да се насочат именно към ДПС. При така изнесените резултати, това изглежда изключително логично, защо обаче се стига до тази промяна в настроенията на избирателите, вероятно управляващите тепърва ще трябва да анализират.

Анализите на всички, следва да се завъртят именно около това, което постигна партията на Карадайъ в Благоевград. На какво се дължи успехът им и чии гласове успяха да спечелят? На местните избори през 2015 година, ДПС има 337 гласа в община Благоевград, което 6 пъти по-малко от гласовете спечелени вчера. Следва да се отчете също, че на евровота избирателната активност е в пъти по-ниска, сравнено с тази на местните избори, което поражда още повече
въпросителни.

Има ли ново ядро на ДПС в Благоевград? От снимки на пресцентъра на ДПС, по време на кампанията стана ясно, че Делян Пеевски се появи за първи път от много време, именно в област Благоевград. Той присъства на предизборна среща в Белица, а снимките от нея мълниеносно обиколиха медиите в страната. Има ли общо появата му с постигнатите резултати и ползва ли се с подкрепата на местни хора и групи Пеевски е въпросът, който много хора си задават. Еднозначен отговор едва ли получим, но фактите са красноречиви.
ДПС е първа политическа сила в благоевградските села Изгрев, Лешко и Церово.

Също така, за партията най – много гласове са пусни и в 6,7,8 и 9 секция на Благоевград.

Освен в селата Изгрев, Лешко и Церово, висока избирателна активност за ДПС се отчита и в други три благовеградски села – Рилци, Покровник и Падеш.

Партията е втора полиническа сила пък в селата Габрово, Дебочица и Делвино.

Община Благоевград бе бастион на ГЕРБ, територия, на която по презумпция партията на Борисов печели, почти без усилия. Европейските избори обаче, показаха промяна в настроенията на хората. За съпартийците на премиера бюлетини са пуснали 6559 благоевградчани. БСП има 5441 гласа в областния център. Разликата между основните играчи е 1118 бюлетини, по данни на РИК.

Разликата между първите и вторите и стопена до минимум, което може да бъде отчетено като спад на доверието към управляващата партия. Като цяло, равносметката от отминалите вчера избори за ЕП сочи, че ГЕРБ води в Благоевградска област на БСП с 6 процента.

Друг аспект, на който следва да се обърне внимание е, че резултатът на ГЕРБ, какъвто бе вчера, би бил крайно недостатъчен за победа на изборите през есента. През 2015 година, Камбитов печели с 19 591 гласа, това е три пъти повече от резултатите показани на вчерашния вот. Макар да става дума за различен избор, различна избирателна активност, това би трябвало да е сигнална лампа за местната, а и за централната власт.

ГЕРБ постигна значителна преднина пред БСП единствено в Петрич, в останалите градове разликата е доста малка. Гоце Делчев и Кресна пък за пореден път показаха по-силна подкрепа за БСП.

Comments

comments