Директорът на НАСА: Отново сме на път да се върнем на Луната с поглед към Марс

item_nasa

Директорът на американската космическа агенция НАСА Робърт Лайтфут обяви, че е поискал от президента Доналд Тръмп бюджетът на организацията за 2019 г. да бъде 19.9 млрд. долара. Голяма част от сумата ще бъде използвана за започване на изследователски мисии на Луната. Той подчерта, че по този начин космонавтите ще се подготвят по-добре за бъдещите мисии до Марс.

„Този бюджет ни задължава да работим за връщането на хората на Луната за дългосрочното ѝ проучване и използване. Всичко това ще бъде в основата на бъдещи човешки мисии до Марс или други дестинации“, добави Лайтфут.

Той допълни, че е настъпило времето „САЩ да направи следващия гигантски скок“, като припомни думите на първия човек стъпил на Луната Нийл Армстронг. На 21 юли 1969 г. американският космонавт произнася прословутата реплика „Това е една малка крачка за човека, но един голям скок за човечеството“, когато стъпва на естествения спътник на Земята.

НАСА разглежда Луната като начална стъпка към евентуалното бъдещо амбициозно пътуване до по-далечна точка от Слънчевата система. Целта пред агенцията е през 2019 г. да започне изграждането на инфраструктура в космоса за дългосрочно проучване на спътника на Земята.

Всичко това обаче е обвързано и с търсенето на стратегически партньорства, подчертават от НАСА. Търговските партньори за изследване на орбитата на Луната и нейните ресурси ще бъдат в помощ на бюджета, който агенцията е заложила за следващата година.

„Като използваме възможностите на нашата индустрия ще разработим постепенно сложни роботизирани мисии на повърхността на Луната с научни и изследователски цели. След тях ще започне и човешкото завръщане там“, каза още Лайтфут и уточни, че очаква до 2023 г. да бъде осъществена мисия с хора до Луната.

„Отново сме на път да се върнем на Луната с поглед към Марс“, обобщи директорът на НАСА.

Comments

comments