Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Спирам строителството в м. Рупите до влизане в сила на Общ устройствен план

BURST20180507183234392_COVER

Забранява строителството в м. Рупите, такава заповед издаде кмета на Петрич Димитър Бръчков, съобщават от пресцентъра на общината. Причината е наличие на неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план за община Петрич. Заповедта е в сила както за имоти в м. Рупите, така и за терени в близост до НПМ „Самуилова крепост”, и се базира на издадено становище от главния архитект на община Петрич Владимир Митрев.

По проекта за Общ устройствен план предстои, съгласно процедурата: първа екологична оценка на РИОСВ – Благоевград, насрочване на обществено обсъждане, втора екологична оценка на РИОСВ-Благоевград, гласуване от Общински съвет, одобрение на държавни инстанции, имащи пряко отношение по плана. „Считам, че в рамките на общественото обсъждане, ще се чуят ясно доводите, конкретно за застрояването на м. Рупите и НПМ „Самуилова крепост”, и не само, както от страна на инвеститори, така и от обществеността.

Според информацията, гражданите на община Петрич ще могат да се произнесат, давайки мнения, оценки и предложения, които ще се вземат предвид. Становищата на държавните институции също ще бъдат решаващи.

Заповедта е в сила до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година и спира прилагането на влезлите в сила Подробни устройствени планове до тогава.

След напрежението и събитията от последните дни, това бе логично действие на кмета Бръчков, който със сигурност ще получи подкрепа за решението си от гражданите на Петрич.

Така се дава достатъчно време, за да се изяснят всички подробности около казуса.

 

Comments

comments