Детски празник под надслов „Хари Потър – Фантастични животни“ се проведе в Благоевград

S2500855.JPG

На 13 февруари от 12.30ч. в Читалнята на Детски отдел се проведе Детски празник под надслов „Хари Потър – Фантастични животни“. Събитието е част от глобалната инициатива „Нощ на книгите за Хари Потър“, организирано в България от издателство „Егмонт“.

Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от два четвърти класа от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – Благоевград с ръководители г-жа Виолета Узунова, г-жа Павлина Ивановска и г-жа Илонка Узунова. В празника ни активно се включи и екип от Предаването на Радио Благоевград и ЦЛТРДБ – „Тийн зона“ с ръководител Давид Калпачки.

Библиотекар от отдела приветства на гостите на тържеството, разказа на децата за видовете змейове от книгите, как се излюпва базилиска, , какви дървета обитават сръчковците и др.

Учениците се бяха облекли с в костюми на любими герои от книгите за Хари Потър. Децата прочетоха по роли откъси с фантастични животни от книгите – срещите на Хари Потър със сфинкса, с базилиска и с Арагог. Децата направиха сценка за срещата на Хари Потър с хипогрифите. Малчуганите споделиха кои герои от книгите за Хари Потър харесват – Хари Потър, проф. Дъмбълдор, Рон, Хърмаяни, Хагрид и др.

Децата направиха рисунки на фантастичните животни от книгите за Хари Потър, с които направихме изложба в библиотеката. Учениците гледаха и откъси от филма „Фантастични животни и къде да ги намерим – книжно ревю“.

Тричленен екип от „Тийн зона“ активно се включи в тържеството – взе интервюта от библиотекар от отдела и от децата. Репортерките задаваха въпроси на учениците за героите от книгите за Хари Потър и за фантастичните животни. Те бяха и компетентното жури на празника. По повод 13 февруари, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на радиото и с любезното съдействие на издателство „Егмонт“ младите радио журналистки избраха четвъртокласничката Стефи – Стефания Прегьова за най-добре представило се дете на празника за книгите за Хари Потър. Стефи получи подарък от издателство „Егмонт“ – книгата „Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий“ .

За финал раздадохме сертификатите за участие в „Нощта на книгите за Хари Потър“ на учениците.

Празникът продължи в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – Благоевград. В училищната библиотека децата разиграха магьосническите игри „Разпознай змея“, „Кой се излюпва“ и „Зверска главоблъсканица“. В двора на училището завършиха празника с играта „Базилиск на свобода“.

Comments

comments