Десетки запалиха свещички в параклиса „Св. Пантелеймон“ в Сухострел

fc50ce82f09f85f3c2e508b03860412c_XL

Село Сухострел събра потомци и гости отново на родното място, за да почетат Св. Пантелеймон. Параклисът, наречен на светеца във високопланинското село, подслони добри хора от цялата община, почитащи големия християнски празник. Няколко казана курбан за здраве бе осветен и раздаден на всички, дошли да почетат светеца. Днес почти безлюдното село Сухострел с удоволствие приютява всички свои потомци. Отец Величко и отец Бисер отслужиха водосвет, като благословиха всички гости, храната и ги поръсиха със светена вода.

Лековито аязмо има точно под храма, а водата от него впечатлява с лечебните си свойства. Тази година е започнат строеж на нов навес, който да събира хората, които сега застилат около параклиса с одеяла и вадят импровизирани трапези. На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметовете на Крупник, Сушица, Черниче, Ракитна, Градево. Кметският наместник на селата Сухострел и Брестово Живко Стаменов се бе погрижил на хората да не липсва нищо и си пожела всяка година хората да се връщат все повече към селата.

Пантелеймон е великомъченик, почитан от православни и католици. Той е бил лечител, а иконите и мощите му даряват вярващите с чудотворно изцеление. Богато украсената мощехранителница пази главата на светеца. Днес за първи път в България са мощи на св. Пантелеймон. Монашеска делегация съпроводи светинята от Атон до столичен храм, чиито небесен покровител е великомъченика. Под специална полицейска охрана монасите от Атон и техни събратя от Софийската митрополия донесоха чудотворна икона на св. Пантелеймон и негови мощи. Светините бяха изложени за поклонение в едноименния столичен храм в квартал „Княжево”.

Comments

comments