Депутатски заплахи и журналистически неволи – рунд пореден

България е на 113-то място по свобода на словото

Свободните медии са от жизненоважно значение за работещите демокрации. Посегателствата обаче срещу свободата на изразяване и свободата на печата се увеличават главоломно у нас.

Свободните, разнообразни и независими медии са задължителни за насърчаването и защитата на демокрацията по света. Свободата на печата и свободата на изразяване стоят в основата на демокрацията, допринасят за приобщаващо и устойчиво общество и могат да спомогнат за намаляване на напрежението и за прекратяване на конфликтите.

Подкрепата за независима, качествена и етична журналистика е от основно значение.

Всички тези факти са верни, но в България на кой му пука въобще за това?! КОЙ ли има интерес да дълбаем от дъното на долу във всички класации за свобода на словото?

В сутрешния блок на НОВА телевизия, днес стана ясно, че на властта със сигурност не и пука за Европейските и демократични ценности. Стана ясно и друго, че там във властта има едни самозабравили се, нагли и прости хора, които не се свенят да заплашват журналистите.

Ако преди време всичко това се случваше задкулисно и тайно, днес тези уяли се от власт и простотия бабаити, които ни управляват, нагло заплашват в национален ефир, ей така, без притеснения и от КОЙ да се притесняват- тя властта е в тях.

Обидно е за цялата гилдия, че има хора, които нападат така безцеремонно наш колега в ефир, само защото задава въпроси, които не се харесват на събеседника му. Господа управляващи, извънземни и богове, това е нашата работа- да питаме! Вашата работа от друга страна е да отговаряте! Забравили сте! Самозабравихте се!

Може би проблема е, че някои хора не си вземат хапчетата редовно и изпадат в шизофренични състояния, то това не е от днес де. Те, тези същите си мислят, че са от друг свят и не ги лови закона като нас простосмъртните. Но това сигурно са последици именно от нередовния прием на медикаменти.

Много е лесно вероятно, скрити зад имунитета си да обвинявате, заплашвате и тормозите другите. Но имунитетът не е вечен и после може да ви е трудно да се справите.

Сега въпросът е друг. Ще вземат ли мерки лидерите, които носят отговорност за вашите думи и действия, след като са ви приютили уютно във властта или пък някои от специализираните здравни заведения, ще си приберат пациентите, които безспорно имат нужда от бързо и ефективно лечение?

ЕС постоянноосъжда нарастващия брой заплахи и нарушения срещу журналисти и служители в медиите (офлайн и онлайн). От всички държави се очаква да изпълняват поетите от тях на световно равнище задължения за защита на свободата на изразяване и за закрила на журналистите, като създадат благоприятна законова среда и преследват всички посегателства срещу журналисти. В своите двустранни контакти с трети държави и на многостранни и регионални форуми ЕС непрекъснато се обявява против всяко законодателство или политически натиск, които ограничават свободата на изразяване, и взема конкретни мерки за предотвратяване на нападенията срещу журналисти и блогъри, както и за действия за отговор в случай на подобни посегателства, но това не важи явно за нас. Ние сме изключение, което винаги ще остане в „задния двор“ на Европа, докато не ни изхвърлят и от там!

Comments

comments