Ден на гората, ден на водата – пореден ден на Пирин

pirin-10182d

11-ти протест в защита на Национален парк Пирин в Благоевград

Вчера, на 21 март, бе световният ден на горите. Днес 22 март освен първият ден на пролетта е и ден на водата, а къде опазваме горите и водите, ако не в Национален парк Пирин? – дом на вековни гори, стотици езера и извор на десетки реки!
И същият този Национален парк Пирин е под заплаха, заплаха идваща от българското правителство взело решение да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин.
На 22 март 2018 г., четвъртък в Благоевград на площад „България“ (пред Ларго мол) в 18.30 часа ще се проведе 11-тият пореден протест в защита на Национален парк Пирин.
Протестът отново е за оттегляне на решението на правителството. Протестът е и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят застрояването им. Докато прокуратурата проверява дали всичко е наред с концесионния договор за ски зона Банско, вицепремиерът Валери Симеонов настоява за промяната му в полза на концесионера. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите.
Освен в Благоевград протести днес ще се проведат и много други градове в България и чужбина.
Протестиращите продължават да настояват за:
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Comments

comments